Η δικηγόρος που καταδικάστηκε σε 38 χρόνια φυλακή και 148 μαστιγώσεις : Η ιστορία της Nasrin Sotoudeh

Η 57χρονη σήμερα δικηγόρος Nasrin Sotoudeh από το Ιράν, μητέρα δύο παιδιών, εδώ και δέκα χρόνια μπαινοβγαίνει στις φυλακές διωκόμενη από την κυβέρνηση της χώρας για τη δράση της ως υπερασπίστριας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το Σεπτέμβριο του 2010 συνελήφθη και φυλακίστηκε για πρώτη φορά με κατηγορίες διάδοσης προπαγάνδας και συνομωσίας που απειλούσε την ασφάλεια του κράτους. Τον Ιανουάριο του 2011 καταδικάστηκε σε 11 χρόνια κάθειρξη ενώ της απαγορεύθηκε να ασκεί το δικηγορικό επάγγελμα για 20 χρόνια. Η ποινή της μετά από έφεση μειώθηκε σε 6 χρόνια φυλάκιση. Μετά από διεθνή κινητοποίηση και απεργίες πείνας, η Nasrin Sotoudeh αφέθηκε ελεύθερη στις 18.9.2013 χωρίς επίσημη εξήγηση.

Τον Ιούνιο του 2018 συνελήφθη ξανά και το Μάρτιο του 2019 καταδικάστηκε εκ νέου σε κάθειρξη 38 ετών και σε 148 μαστιγώσεις! Οι κατηγορίες μεταξύ άλλων ήταν κατασκοπεία, απειλή της δημόσιας ασφάλειας και προπαγάνδα. Το Μάρτιο του 2019 δικάστηκε εκ νέου ερήμην, καθώς αρνήθηκε να παραστεί στη δίκη αφού της απαγορεύθηκε να εκπροσωπηθεί από δικηγόρο της επιλογής της. Οι κατηγορίες αυτή τη φορά ήταν ότι υπήρξε μέλος οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι προωθούσε την διαφθορά και την πορνεία και . η διάπραξη αμαρτωλής πράξης με δημόσια εμφάνιση χωρίς hijab. Τον Αύγουστο ξεκίνησε απεργία πείνας στη φυλακή και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. Στις 7 Νοεμβρίου του 2020 αφέθηκε προσωρινά ελεύθερη.

Η Nasrin Sotoudeh έχει αφιερώσει τη ζωή της στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και στον αγώνα κατά της θανατικής ποινής. Υπερασπίζεται ανοιχτά τις γυναίκες που διαμαρτύρονται ενάντια στους εξευτελιστικούς νόμους για την υποχρεωτική χρήση της hijab (μαντίλας) στο Ιράν.

Ήδη από το 1995 σε ηλικία 32 ετών όταν πήρε την άδεια της δικηγόρου, υπερασπίστηκε κακοποιημένα παιδιά και γυναίκες, εργαζόμενη ειδικά στο να αποτρέπει τα κακοποιημένα παιδιά από το να επιστρέφουν στους πατεράδες τους που τα κακοποίησαν.

Έχει κερδίσει πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων, το 2019 το βραβείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE),  και το 2020 το αντίστοιχο βραβείο της Ένωσης Δικαστών Γερμανίας.  (legalnews24.gr)

Σχόλια