Απώλεια ρύθμισης οφειλής, λόγω εκπρόθεσμης εκτέλεσης εντολής πληρωμής από Τράπεζα (ΣτΠ)

Πολίτης κατέβαλε στις 28.02.2020, μέσω e-banking Τράπεζας, ληξιπρόθεσμη δόση για ρύθμιση του ν.4611/2019 των 120 δόσεων που έχει η εταιρεία της σε ΦΑΕ. Το αποδεικτικό της ηλεκτρονικής συναλλαγής ανέφερε ως Ημερομηνία Συναλλαγής και Αξίας την 28.02.2020. Παρόλα αυτά η πληρωμή εμφανίστηκε στο πληροφορικό σύστημα της ΦΑΕ (ΤΑΧΙSNET) εκπρόθεσμα, με ημερομηνία 03.03.2020, με αποτέλεσμα να χάνεται η ρύθμιση.

Ο Συνήγορος του Πολίτη εκτίμησε ότι η ενδιαφερόμενη ενήργησε εντός προθεσμίας –και κατά συνέπεια εντός του πλαισίου του νόμου- δίδοντας ηλεκτρονικά την εντολή για την εκταμίευση και καταβολή των οφειλόμενων ποσών την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα. Για το λόγο αυτό ζήτησε την επανεξέταση της υπόθεσης από την αρμόδια υπηρεσία.

Σε συνέχεια της παρέμβασης της Αρχής, η ΦΑΕ ζήτησε από την Τράπεζα την επιβεβαίωση της ημερομηνίας πληρωμής και αν αυτή λογιζόταν ως 28.02.2020. Το πιστωτικό ίδρυμα επιβεβαίωσε την ημερομηνία (επισημαίνοντας παράλληλα ότι πριν την καταχώρηση της εντολής πληρωμής υφίσταται ενημέρωση ότι οι εντολές που καταχωρούνται μετά τις 18.00 θα εκτελούνται την επόμενη εργάσιμη ημέρα). Κατόπιν αυτού, η ΦΑΕ έκανε δεκτή ως εμπρόθεσμη την σχετική πληρωμή και την συνέχιση του προγράμματος ρύθμισης των 120 δόσεων. (synigoros.gr)


Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά