Δίκη βιασμού: Η κεκλεισμένων των θυρών διαδικασία δεν προσβάλει το δικαίωμα σε δίκαιη ακρόαση - Προστασία του θύματος από δεύτερη θυματοποίηση (ΕΔΔΑ)


Στην απόφαση της 14ης Μαϊου 2020, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέτασε το θέμα της εξισορρόπησης μεταξύ αφενός του δικαιώματος του αιτούντος σε δημόσια ακρόαση σε ποινική δίκη εναντίον με την κατηγορία του βιασμού και αφετέρου του δικαιώματος του θύματος του φερόμενου βιασμού στην προστασία της ιδιωτικής του ζωής. (υπόθεση Mraović κατά Κροατίας /αίτηση αριθ. 30373/13)
Τελικά το ΕΔΔΑ έκρινε με ψήφους 6 υπέρ και 1 κατά ότι δεν υπήρξε καμία παραβίαση του Άρθρου 6 § 1 (δικαίωμα σε δίκαιη ακρόαση) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, καθώς διαπίστωσε ότι η αιτιολόγηση του εθνικού δικαστηρίου για τον αποκλεισμό του κοινού από την ακροαματική ποινική διαδικασία, για να προστατευθεί η ιδιωτική ζωή του θύματος, ήταν λογική.
Το ΕΔΔΑ τόνισε ειδικότερα ότι το κράτος ήταν υποχρεωμένο να προστατεύσει τη γυναίκα που κατήγγειλε το βιασμό της από τον κατηγορούμενο από μια δεύτερη θυματοποίηση, δεδομένης της εξαιρετικά ευαίσθητης φύσης της αντεξέτασής της στο δικαστήριο, η οποία κατ 'ανάγκη θα αποκάλυπτε πληροφορίες για τις πιο προσωπικές πτυχές της ζωής της.
Επιπλέον, τέτοιες πληροφορίες θα μπορούσαν να είχαν αποκαλυφθεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ποινικής δίκης του αιτούντος και όχι μόνο κατά την αντεξέταση και ως εκ τούτου το κλείσιμο μόνο μέρους της διαδικασίας δεν θα ήταν αρκετό για την προστασία της από περαιτέρω έκθεση και στιγματισμό.
Με το σκεπτικό αυτό το ΕΔΔΑ απέρριψε την προσφυγή για παραβίαση του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη.
Σημειώνεται ότι ο αιτών καταδικάστηκε τελικά για βιασμό σε 3 χρόνια φυλάκιση από το κροατικό δικαστήριο. (legalnews24.gr/ECHR)
Tο κείμενο της απόφασης είναι διαθέσιμο εδω

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά