Ισόβια και 15 χρόνια κάθειρξη στους δύο δολοφόνους της Ελένης Τοπαλούδη


Σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη και 15 έτη κάθειρξη για ομαδικό βιασμό καταδικάστηκαν οι δύο κατηγορούμενοι, ο ένας ελληνικής και ο άλλος αλβανικής καταγωγής μετά από μια πολύκροτη δίκη που διεξήχθη με πολλή ένταση και σημαδεύτηκε από την αγόρευση της Εισαγγελέως της έδρας, μια αγόρευση ουσιαστική και αληθινή, μακριά από τον συνηθισμένο νομικίστικο ξύλινο λόγο.
Το μικτό ορκωτό δικαστήριο είχε νωρίτερα κρίνει ομόφωνα ενόχους τον 23χρονο Ροδίτη και τον 21χρονο αλβανικής καταγωγής, για ομαδικό βιασμό από κοινού και ανθρωποκτονία εκ προθέσεως από κοινού.
«Το δικαστήριο δεσμεύεται να εφαρμόσει τον παλιό ποινικό κώδικα ο οποίος περιλαμβάνει την επιεικέστερη διάταξη για τον κατηγορούμενο, αφού έχουμε ημερομηνία τέλεσης της πράξης 27/11/18. Το αδίκημα του ομαδικού βιασμού με τον παλαιό κώδικα τιμωρείται με κάθειρξη από 10 ως 15 έτη. Προτείνω να επιβληθεί το μέγιστο που προβλέπεται, τα 15 έτη.Ο νέος ποινικός κώδικας προβλέπει ισόβια. Για την πράξη της ανθρωποκτονίας η δική μου πρόταση είναι ισόβια κάθειρξη» ήταν η πρόταση της εισαγγελέως. 
Η εισαγγελέας επίσης πρότεινε να απορριφθούν τα ελαφρυντικά και το δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα όλα τα αιτήματα ελαφρυντικών.
Ήταν ιδιαίτερα καυστική για το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Περιέγραψε με λεπτομέρειες τι έκαναν και πως πέταξαν το σώμα της Ελένης στη θάλασσα λέγοντας «αυτή ήταν η καλή συμπεριφορά» και προσθέτοντας πως «άνθρωποι που τέλεσαν αυτή την πράξη δεν αξίζουν κανένα ελαφρυντικό».
Οι δυο κατηγορούμενοι αιτήθηκαν τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη, της καλής συμπεριφοράς στο δικαστήριο, του πρότερου σύννομου βίου και της μετεφηβικής ηλικίας. Επιπλέον, ο Ροδίτης ζήτησε να του αναγνωριστεί το ακαταλογιστο ή επικουρικά μειωμένος καταλογισμός.
Μέσα στο δικαστήριο ο πατέρας της Ελένης σήκωσε δυο φωτογραφίες της που έδειχναν το πρόσωπο της, ενώ η εισαγγελέας ανέπτυσσε την πρότασή της.
Οι δυο κατηγορούμενοι  άκουσαν αμίλητοι την απόφαση του δικαστηρίου για την ενοχή τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εισαγγελέας, μπαίνοντας στη δικαστική αίθουσα, χειροκροτήθηκε από μέλη του ακροατηρίου. (πληροφορίες από protothema.gr/star.gr)
Διαβάστε ακόμα: Η εισαγγελέας που τόλμησε

Σχόλια