Η δικηγόρος που συνελήφθη και μεταφέρθηκε σε ψυχιατρείο μετά την άσκηση κριτικής στα μέτρα της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό


H ιστορία της Beate Bahner, μιας Γερμανίδας δικηγόρου, έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις τις τελευταίες ημέρες στους νομικούς κύκλους της Γερμανίας αλλά και όχι μόνο. Η Bahner, εξειδικευμένη δικηγόρος στο ιατρικό δίκαιο, έχει ταχθεί έντονα κατά των μέτρων της γερμανικής κυβέρνησης για τον κορωνοϊό και κυρίως της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων και του περιορισμού των μετακινήσεων. Πριν λίγες ημέρες η δικηγόρος συνελήφθη και μεταφέρθηκε σε ψυχιατρείο κι ενώ πριν είχε εκφράσει ανησυχία ότι έχει στοχοποιηθεί από δολοφόνους.
Η Beate Bahner είχε επανειλημμένα ισχυριστεί ότι τα μέτρα που έλαβε το Βερολίνο για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19 δεν απειλούν παρά την ίδια τη συνταγματική τάξη του γερμανικού κράτους. Η δικηγόρος, που κατάγεται από την ιστορική πόλη της Χαϊδελβέργης, αναγκάστηκε να περάσει μερικές μέρες σε ψυχιατρικό θάλαμο αφού η «συνάντησή» της με την αστυνομία πήγε λάθος τροπή. Είχε ήδη υποβληθεί σε αστυνομική έρευνα για «προτροπές σε παράνομη δράση», αφού παρότρυνε τους Γερμανούς να κάνουν μια διαδήλωση σε εθνικό επίπεδο ενάντια στο lockdown που αποφασίστηκε κατά παράβαση της ρητής απαγόρευσης των δημόσιων συγκεντρώσεων.
Η σύλληψη και η μεταφορά στο ψυχιατρείο
Η Γερμανίδα δικηγόρος κάλεσε την αστυνομία όταν φοβήθηκε ότι ένα αυτοκίνητο που φαινόταν να μπλοκάρει το δικό της όχημα σε χώρο στάθμευσης ανήκε σε «δολοφόνους» που είχαν την εντολή να την εκτελέσουν. Όταν έφτασαν οι αστυνομικοί, τους είπε ότι ένιωσε «κυνηγημένη».
Αυτό που συνέβη στη συνέχεια περιγράφεται από την δικηγόρο σαν μια εφιαλτική δοκιμασία. Η αστυνομία βάζοντας της χειροπέδες την έσπρωξε στο έδαφος «με βάναυση δύναμη», όπως δήλωσε η ίδια. Κατόπιν οι αστυνομικοί την οδήγησαν σε ψυχιατρικό θάλαμο, όπου έπρεπε να περιμένει γιατρό, ο οποίος, σύμφωνα με αυτήν, «έπρεπε πρώτα να πάρει κάποιες οδηγίες από την ηγεσία ή από την Αμερική». Η Bahner είπε ακόμα ότι έπρεπε να περάσει τη νύχτα σε ένα θάλαμο ψυχιατρείου «Υψίστης ασφαλείας τύπου Γκουαντάναμο», που βρίσκεται στον ανώτερο όροφο του κτιρίου και χωρίς πρόσβαση σε τουαλέτα.
Ωστόσο, η αστυνομία περιγράφει μια εντελώς διαφορετική εικόνα, αναφέροντας ότι η συγκεκριμένη γυναίκα «έδωσε μια πολύ συγκεχυμένη εντύπωση», ωθώντας τους αστυνομικούς να την μεταφέρουν σε ψυχιατρική κλινική. "Αντεπιτέθηκε και κλώτσησε έναν αστυνομικό αρκετές φορές", δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας στα γερμανικά ΜΜΕ, προσθέτοντας ότι η δικηγόρος τελικά μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Χαϊδελβέργης.
Τόσο η αστυνομία όσο και η τοπική εισαγγελία δήλωσαν επανειλημμένα ότι το περιστατικό δεν έχει καμία σχέση με την εξελισσόμενη έρευνα εναντίον της Bahner, η οποία τελικά αφέθηκε ελεύθερη από το κέντρο ψυχικής υγείας μετά από μερικές ημέρες.
Ποια είναι η Beate Bahner
H Βahner είναι γνωστή στη Γερμανία ως έμπειρη δικηγόρος στο ιατρικό δίκαιο  έχοντας γράψει πολλά βιβλία για σχετικά θέματα. Ωστόσο, καθώς το Βερολίνο εισήγαγε ολοένα και πιο περιοριστικούς κανόνες κοινωνικής απόστασης που αποσκοπούσαν στον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, η δικηγόρος έγινε μία από τους πιο ένθερμους αντιπάλους του lockdown, ωθώντας τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης να την ονομάσουν «δικηγόρο coronoia» κατά παράφραση της λέξης “paranoia”.
H δικηγόρος έχει ισχυριστεί επανειλημμένα ότι ο κορονοϊός είναι σχεδόν αβλαβής για τους περισσότερους ανθρώπους και θα μπορούσε να επηρεάσει μόνο το 5% του πληθυσμού. Επιπλέον, υποστηρίζει ότι τα μέτρα καραντίνας της γερμανικής κυβέρνησης - συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος όλων των μη βασικών επιχειρήσεων, της ακύρωσης φεστιβάλ και αθλητικών εκδηλώσεων και της απαγόρευσης όλων των δημόσιων συγκεντρώσεων - βλάπτουν το έθνος πολύ περισσότερο από τον ιό. Έκρινε τα μέτρα ως "κατάφωρα αντισυνταγματικά" δηλώνοντας ότι παραβιάζουν τα «θεμελιώδη δικαιώματα» των Γερμανών σε «άνευ προηγουμένου βαθμό».
Προσφυγή κατά των μέτρων στο δικαστήριο
Η Bahner κατέθεσε μάλιστα και προσφυγή στο Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο πρόσφατα, απαιτώντας να παρακάμψει κάθε απόφαση των γερμανικών ομοσπονδιακών και περιφερειακών κυβερνήσεων σχετικά με το lockdown, δεδομένου ότι «είναι σε θέση να θέσουν σε κίνδυνο την ύπαρξη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, το κράτος δικαίου , τη δημοκρατία και ιδίως τη φιλελεύθερη-δημοκρατική τάξη».
Το δικαστήριο, ωστόσο, έκρινε απαράδεκτη την αίτησή της για διαδικαστικούς τυπικούς λόγους. Η Bahner απάντησε δημοσιεύοντας μια ανάρτηση στον ιστότοπό της, δηλώνοντας ότι όλα τα μέτρα του lockdown είναι αναποτελεσματικά και κάλεσε τον κόσμο να βγει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί για τους κανονισμούς.
Η δικηγόρος αντιμετωπίζει τώρα ποινική έρευνα για την προτροπή της για δράση διαμαρτυρίας. Η διαμαρτυρία της ωστόσο ενάντια στα μέτρα ενδέχεται, εν τω μεταξύ, να μείνει χωρίς αντικείμενο, καθώς το Βερολίνο σχεδιάζει να χαλαρώσει ορισμένους περιορισμούς στις αρχές Μαΐου ούτως ή άλλως. Μέχρι σήμερα, η Γερμανία έχει καταγράψει περισσότερες από 130.000 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις και πάνω από 3.500 θανάτους που σχετίζονται με τον ιό Covid-19 από την έναρξη της επιδημίας. (legalnews24.gr/rt.com)

Σχόλια