Ανήκουστη η στοχοποίηση των δικηγόρων, αναφέρει σε ψήφισμα του ο Δικηγορικός Σύλλογος Μυτιλήνης


Αναφορικά με το θέμα του επιδόματος των 800 ευρώ και των προγραμμάτων τηλεκατάρτισης, ο Δικηγορικός Σύλλογος Μυτιλήνης εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα, ημερομηνίας 30.3.2020. 
"Ο Δικηγορικός Σύλλογος Μυτιλήνης αναγνωρίζει την προσπάθεια της Κυβέρνησης στο θέμα του περιορισμού της πανδημίας αλλά και τις έκτακτες περιστάσεις ενώπιον των οποίων βρίσκεται αντιμέτωπη. Συνθήκες, ασφαλώς, που επιτάσσουν άμεσες και γρήγορες αποφάσεις και για το λόγο αυτό ενίοτε εσφαλμένες. Χρειάζονται, όμως, ώτα και μάτια ανοικτά στην κοινωνία και κατάλληλη πολιτική βούληση για το δέον γενέσθαι. Φαίνεται ότι προς το παρόν η Κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται τη δραστική επήρεια των μέτρων που έλαβε στη ζωή των δικηγόρων.
Ας το καταλάβουν, επιτέλους, και ορισμένα κυβερνητικά στελέχη που καλλιεργούν την εικόνα ότι οι δικηγόροι βρίσκονται στα γραφεία τους κι εργάζονται: Οι δικηγόροι «έκλεισαν το γραφείο τους και μένουν σπίτι». Τηρούμε τις οδηγίες των ειδικών, αδυνατούμε - δικαιολογημένα - να ασκήσουμε το λειτούργημά μας, αλλά είναι ανήκουστη αυτή η κατ’ επανάληψη στοχοποίηση του κλάδου των δικηγόρων και η ευκολία με την οποία διαχρονικά το Κράτος εις βάρος του νομοθετεί (υπερφορόλογηση, μείωση δικηγορικής ύλης, επιβολή υπέρμετρων δικαστικών τελών, αποσυμφόρηση δικαστηρίων με τις γνωστές νομοθετικές ρυθμίσεις κ.λπ.). Με την ίδια λογική σήμερα επελέγη ο αποκλεισμός του κλάδου μας από τη χορήγηση του οικονομικού βοηθήματος των 800 ευρώ, πράγμα που συνιστά κατάφωρη αδικία και άνιση μεταχείριση που προσβάλλει τους δικηγόρους ως συλλειτουργούς της δικαιοσύνης.
Δοθέντων αυτών, η παροχή επιδοτούμενων προγραμμάτων επιμόρφωσης (Voucher) ως αντιστάθμισμα με άγνωστο χρονικό ορίζοντα υλοποίησης, πλείστες όσες ασάφειες προέκυψαν από την αδυναμία των στελεχών της κυβέρνησης να εξειδικεύσουν το μέτρο, απορρίπτεται ανεπιφύλακτα προφανώς διότι δεν απαντά στα μείζονα ερωτήματα της καθημερινότητας των δικηγόρων άπαξ και ο βιοπορισμός τους εξαρτάται πλήρως από την εργασία τους.
Κατόπιν των ανωτέρω το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης ζητά από την Κυβέρνηση:
-Τη μη περαιτέρω απαξίωση του κύρους και της αξιοπρέπειας του δικηγορικού σώματος.
-Την υπαγωγή, έστω και την ύστατη ώρα, στο καθεστώς επιδότησης των 800€.
-Την υπαγωγή των δικηγόρων, ως πληττομένου κλάδου, στο καθεστώς μείωσης μισθώματος επαγγελματικής στέγης.
-Την άμεση ενεργοποίηση και καταβολή του βοηθήματος ανεργίας από τον ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ Δικηγόρων, που έχει συγκροτηθεί με χρήματα των δικηγόρων από το 2011, καθώς και την ενημέρωση – λογοδοσία από τα αρμόδια όργανα για τη διαχείρισή του μέχρι σήμερα.
-Την άμεση καταβολή των οφειλομένων του Δημοσίου προς τους δικηγόρους, ιδίως τις οφειλές του ΤΑΧΔΙΚ από τη νομική βοήθεια, τις οφειλές των φορέων του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα προς συνεργαζόμενους δικηγόρους και τις οφειλές από παροχές σε είδος και χρήμα του ΕΦΚΑ, παρελθόντων ετών".

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά