Δεν παίρνουν τελικά τα 800 ευρώ οι δικηγόροι; Έντονες αντιδράσεις για δημοσίευμα


Σύμφωνα με δημοσίευμα (24.3.2020) της ιστοσελίδας ethnos.gr, οι δικηγόροι εξαιρούνται τελικά από την αποζημίωση των 800 ευρώ, η οποία προβλέπεται για κλάδους που πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού. 
Ειδικότερα, το ρεπορτάζ του Εθνους αναφέρει τα εξής:
«Στις περιπτώσεις ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και ατομικών επιχειρήσεων (που απασχολούν μέχρι 5 εργαζόμενους και είναι στους ΚΑΔ) προβλέπονται:
(α) Για τους επαγγελματίες και εργοδότες, επιπρόσθετα, αποζημίωση 800 ευρώ.
(β) Για τους εργαζόμενους αυτών ισχύει ότι και για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που είναι σε ΚΑΔ.
Στις ειδικές περιπτώσεις επιστημονικών κλάδων (οικονομολόγοι και λογιστές, μηχανικοί, δικηγόροι, ιατροί, εκπαιδευτικοί και ερευνητές),προβλέπονται:
(α) Για τους επαγγελματίες και εργοδότες ότι και για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί σημαντικά, με πρόσθετη παροχή ειδικών επιδοτούμενων προγραμμάτων κατάρτισης και στήριξης για την προσαρμογή στα νέα ψηφιακά δεδομένα, ώστε να προωθηθεί και να επεκταθεί η εξ αποστάσεως επαγγελματική δραστηριότητα.
(β) Για τους εργαζόμενους αυτών ισχύει ότι και για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που είναι σε ΚΑΔ.
-Αναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, περιόδου απασχόλησης μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020. Η εξόφλησή των εισφορών των παραπάνω μηνών θα γίνει τμηματικά σε 4 μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από την 1η Σεπτεμβρίου του 2020.
-Αναστολή της καταβολής των δόσεων των ενεργών ρυθμίσεων- ανεξαρτήτως των διατάξεων που τις διέπουν- των οποίων η υποχρέωση καταβολής λήγει εντός της περιόδου Μαρτίου 2020 έως και 31 Μαΐου του 2020. Οι οφειλές αυτές και οι ρυθμίσεις παγώνουν και θα αρχίσουν να εξοφλούνται από την 1η Ιουνίου 2020.
-Η μείωση κατά 25% των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 εφόσον εξοφληθούν στην προβλεπόμενη ημερομηνία».
Η συγκεκριμένη είδηση, όπως δημοσιεύθηκε στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα, και με την επιφύλαξη ότι είναι ακριβής, έχει προκαλέσει τη δικαιολογημένη αντίδραση χιλιάδων δικηγόρων που είχαν την προσδοκία αυτού του ελάχιστου βοηθήματος μπροστά στην ανυπολόγιστη οικονομική ζημία που επιφέρουν οι συνέπειες του κορωνοϊού στην άσκηση της δραστηριότητάς τους.
Δείτε ακόμα: Έκτακτη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Δικηγορικών Συλλόγων για το θέμα των 800 ευρώ

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ο μέσος Έλληνας δικηγόρος, ειδικά στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, αισθάνεται και είναι μόνος του. Αντιμετωπίζεται τόσο από την Πολιτεία, τους οργανωμένους θεσμούς, τις άλλες κοινωνικές ομάδες, ακόμα και από τον ίδιο το Δικηγορικό Σύλλογο, ως δήθεν "ελιτ". Ο μέσος Έλληνας δικηγόρος, εργάζεται με όρους ιδιαίτερα δυσχερείς, αντιμετωπίζει όλη την γραφειοκρατία και δυσλειτουργία του Δημοσίου και των Δικαστηρίων ενώ οι αμοιβές είναι ιδιαίτερα χαμηλές, τόσο σε σχέση με την επιστημονική του κατάρτιση όσο και σε σχέση με τις υποχρεώσεις και έξοδα που αντιμετωπίζει. Πληρώνει μόνος του ενοίκια γραφείου και σπιτιού, διπλές ΔΕΚΟ γραφείου και σπιτιού (ηλεκτρικό ρεύμα, ΕΥΔΑΠ κλπ) μέχρι και "εισφορά αλληλεγγύης", ακόμα. Δεν έχει εισπράξει ποτέ δώρο Χριστουγέννων, δώρο Πάσχα, επίδομα κύησης, τέκνων, επίδομα άδειας κλπ. Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, εδώ και δέκα χρόνια, όσοι ακόμα εξακολουθούμε και υπάρχουμε είμαστε εδώ απλά γιατί εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε.Μόνοι. Έχουν κλείσει τα δικαστήρια, αποδεδειγμένα δεν εργαζόμαστε, είμαστε από τους πρώτους που λόγο κορονοϊού έχουμε τεθεί εκτός εργασίας, και για μία ακόμα φορά τεθήκαμε και εκτός της "έκτακτης βοήθειας των 800 ευρώ". Μας παρέχουν... όμως, την δυνατότητα "εξ αποστάσεως" εργασίας. Με κλειστά δικαστήρια! Κάποιοι εξακολουθούν να μας αντιμετωπίζουν ως "ελιτ" και να μας χλευάζουν ως "φοροφυγάδες", ως "λαμόγια" κλπ. Κάθε επάγγελμα έχει τους "κακούς" επαγγελματίες του. Αυτοί όμως είναι η εξαίρεση. Όχι ο κανόνας. Κάποτε θα πρέπει το κοινωνικό σύνολο να αντιληφθεί ότι αντιμετωπίζουμε ΟΛΟΙ τα ίδια προβλήματα. Και να σκύψουμε με σεβασμό ο ένας στο πρόβλημα του άλλου. Δεν υπάρχουν ελιτ. Υπάρχουν επαγγελματίες που πλήττονται και που όλοι έχουν ανάγκες. Ο ΔΣΑ στέλνει επιστολές για τους ασκούμενους. Και βέβαια να πάρουν την βοήθεια οι ασκούμενοι. Αλλά αρκετά, επιτέλους ο ΔΣΑ οφείλει να ξεφύγει από την ελιτίστικη νοοτροπία και να βοηθήσει όλους. Η Πολιτεία το ίδιο. Η ατομική ευθύνη του μένουμε στο σπίτι οφείλει να συμπλέει με την κοινωνική ευθύνη και την πολιτική ευθύνη. Ας την αποκτήσουμε έστω και τώρα.

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά