Διαγραφή δικηγόρου μετά από λογομαχία με δικαστή σε ακρόαση υπόθεσης - Δικαίωση του δικηγόρου στο ΕΔΔΑ


Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με απόφαση του στις 30.1.2020 (Namazov v. Azerbaijan αρ. 74354/13) δικαίωσε δικηγόρο που διαγράφηκε από Δικηγορικό Σύλλογο, του οποίου ήταν μέλος, λόγω λεκτικής αντιπαράθεσης που είχε με δικαστή σε ποινική υπόθεση όπου ήταν συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου.
Ο προσφεύγων Elchin Yusif oglu Namazov ,υπήκοος του Αζερμπαϊτζάν, γεννηθείς το 1978 διαμένει στο Μπακού. Η υπόθεση αφορούσε την διαγραφή του ως δικηγόρου μετά από προφορική επίθεση εναντίον δικαστή.
Συγκεκριμένα, το 2011, ο προσφεύγων ήταν δικηγόρος υπεράσπισης ενός άνδρα κατηγορούμενου για παραβίαση της ειρήνης μετά από συμμετοχή σε μια διαδήλωση του κόμματος της αντιπολίτευσης. Σε τέσσερις ακροάσεις τον Αύγουστο του ίδιου έτους, ο προσφεύγων είχε προφορικές λογομαχίες με τον δικαστή, ο οποίος τελικά έλαβε επίσημη απόφαση για την ενημέρωση του Δικηγορικού Συλλόγου του Αζερμπαϊτζάν για παραβίαση της δεοντολογίας από τον δικηγόρο.
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστή, ο προσφεύγων, κατά την εξέταση μάρτυρα της εισαγγελικής αρχής, είχε χρησιμοποιήσει διάφορες εκφράσεις που έπρεπε να θεωρηθούν ως παραβίαση της δικηγορικής δεοντολογίας. Στον δικηγόρο δεν δόθηκε αντίγραφο της απόφασης του δικαστή ή των επίσημων πρακτικών των ακροάσεων , κατά τις οποίες είχε τις επίμαχες λογομαχίες με τον δικαστή.
Ο δικηγορικός σύλλογος εν συνεχεία διαπίστωσε ότι ο δικηγόρος είχε παραβιάσει τον νόμο περί δικηγόρων και δικηγορικού επαγγέλματος και προσέφυγε στο δικαστήριο για να ληφθεί απόφαση απαγόρευσης άσκησης δικηγορικής δραστηριότητας.
Τον Δεκέμβριο του 2011 το πρωτοβάθμιο δικαστήριο διέταξε την διαγραφή του δικηγόρου. Ο προσφεύγων υπέβαλε έφεση κατά της απόφασης, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων, ότι δεν είχε προσβάλει τον δικαστή, αλλά είχε προσπαθήσει να υπερασπιστεί τον πελάτη του και ότι η υπόθεση του δεν είχε εξετασθεί δεόντως από τον Δικηγορικό Σύλλογο, ο οποίος ήθελε μόνο να τον τιμωρήσει για την ανεξαρτησία του και τον ακτιβισμό του. Η έφεση όπως και η επακόλουθη αίτηση αναιρέσεως απορρίφθηκαν το 2012.
Βασιζόμενος ουσιαστικά στο άρθρο 8 της ΕΣΔΑ (δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής), ο προσφεύγων διαμαρτυρήθηκε ότι η διαγραφή του ήταν παράνομη και δεν είχε εξυπηρετήσει θεμιτό σκοπό.
Το Δικαστήριο δέχθηκε την προσφυγή του δικηγόρου κρίνοντας ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 8 και του επιδίκασε 7.000 ευρώ (μη χρηματική ζημία) και 850 ευρώ (έξοδα δίκης).
(legalnews24.gr/ECHR)

Σχόλια