Δικηγόρος κατηγορεί δικαστή επειδή αποκάλεσε τους πελάτες του "ξεροκέφαλους Έλληνες"


Πρωτοφανές επεισόδιο εκτυλίχθηκε σε αίθουσα αμερικανικού δικαστηρίου, όταν ο δικαστής του ανώτατου δικαστηρίου του Μανχάταν , Barry Ostrager, αποκάλεσε διαδίκους, ελληνοαμερικανικής καταγωγής, ως «ξεροκέφαλους Έλληνες» («pig-headed Greeks») κατά τη διάρκεια διαδικασίας διαμεσολάβησης, στις 26 Οκτωβρίου 2018. 
Σύμφωνα με την υπόθεση, οι Ελληνοαμερικάνοι John Pappas και Peter Skeadas βρίσκονταν σε αντιδικία με τον Alan Stillman, για κακοδιαχείριση του εστιατορίου τους, «Maloney and Porcelli». Για το ρατσιστικό σχόλιο ο δικηγόρος των Ελληνοαμερικάνων , Mιχάλης Καμαρίνος, κατήγγειλε τον δικαστή και ζήτησε την εξαίρεσή του.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της New York Post που φέρει τον τίτλο "Lawyer claims judge called his clients ‘pig-headed Greeks" , όταν οι ένορκοι αποσύρθηκαν για μεσημεριανό γεύμα, ο δικαστής ζήτησε να δει τους δικηγόρους των αντιδίκων ιδιαιτέρως στο γραφείο του .
Και στο σημείο εκείνο ο δικαστής φέρεται να είπε στον δικηγόρο Μιχάλη Καμαρινό και τον συνεργάτη του που εκπροσωπούσαν τους Ελληνοαμερικανούς:  «έχετε δύο γερους ξεροκέφαλους Ελληνες πελάτες που δεν ξέρουν τι κάνουν», αναφερόμενος στους πελάτες τους, τον John Pappas και Peter Skeadas.
"Ο συνάδελφός μου και εγώ είμαστε Ελληνοαμερικανοί ... Εξοργίζομαι σε προσωπικό επίπεδο από αυτή την εντελώς περιττή και ανάρμοστη επίθεση εναντίον των πελατών μου και των Ελληνοαμερικανών", γράφει ο Καμαρινός στο δικόγραφο που κατέθεσε εναντίον του δικαστή.
Ο δικαστής Ostrager
Ο Καμαρινός δεν ανέφερε την φερόμενη ρατσιστική προσβολή εκείνη τη στιγμή, επειδή η δίκη ήταν σε εξέλιξη και δεν ήθελε να θέσει σε κίνδυνο την υπόθεση. Την ίδια ημέρα όμως, ο δικηγόρος κατέγραψε όσα άκουσε να έχει πει ο δικαστής. Οι δύο Ελληνοαμερικανοί πελάτες του έχασαν τελικά την υπόθεση και στον αντίδικο τους επιδικάστηκε το ποσό των 450.000 δολαρίων πλέον τόκων, όπως προκύπτει από τη δικαστική απόφαση. Ωστόσο έχει ασκηθεί έφεση και αναμένεται η απόφαση. Αλλά ο αντίδικός τους κατέθεσε και άλλη αγωγή εναντίον τους ζητώντας πάνω από 2,4 εκ .δολάρια για δικηγορικά έξοδα, επικαλούμενος ότι η σύμβαση που είχε υπογράψει με τους δύο Ελληνοαμερικάνους περιείχε ρήτρα αποζημίωσης καθώς και ότι δεν του κατέβαλαν το ποσό που επιδικάστηκε ήδη με την πρώτη απόφαση.
Ο Καμαρίνος έχει ζητήσει την εξαίρεση του δικαστή Ostrager καθώς η νέα αγωγή δόθηκε για εκδίκαση και πάλι σε αυτόν.
Όπως υποστηρίζει ο Καμαρίνος, «είμαι βαθιά συγκλονισμένος από την άστοχη δήλωση του δικαστή Ostrager, που περιέχει προσωπικούς και εθνοτικούς συνειρμούς εναντίον των πελατών μου, γεγονός που εγείρει σοβαρά ζητήματα σχετικά με την ύπαρξη αμεροληψίας αυτού του δικαστηρίου", γράφει ο Camarinos στα σχετικά δικόφραφα.
"Αυτή η δήλωση καταδεικνύει μια διάχυτη εθνοτική και παρωχημένη προκατάληψη που βαρύνει τον δικαστή", δήλωσε ο Καμαρίνος προσθέτοντας ότι το ζήτημα είναι "καθαρά προσωπικό".
Ο δικαστής Ostrager  όσο και οι δικηγόροι του αντιδίκου Stillman δεν έχουν ακόμη απαντήσει στην αίτηση του Καμαρίνου. (nypost.com/legalnews24.gr)

Σχόλια