Νομοσχέδιο στην Τουρκία αφήνει ατιμώρητους τους βιαστές ανήλικων κοριτσιών αν παντρευτούν τα θύματά τους


Να πείσει και τον πιο δύσπιστο ότι πρόκειται για τριτοκοσμική χώρα και το κράτος δικαίου της παραπέμπει στον Μεσαίωνα, προσπαθεί η Τουρκία.
Σύμφωνα με νομοσχέδιο, το οποίο ο διεθνής τύπος αποκαλεί «παντρέψου το βιαστή σου» και  πρόκειται να εισαχθεί στην τουρκική βουλή, οι άνδρες που κατηγορούνται για σεξουαλικά αδικήματα κατά ανήλικων κοριτσιών θα μπορούν να αποφύγουν την τιμωρία εάν παντρευτούν τα θύματά τους.
Το  νομοσχέδιο έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση όσων μάχονται για τα δικαιώματα των γυναικών, και οι επικριτές του, μεταξύ των οποίων και το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), υποστηρίζουν ότι δεν νομιμοποιεί μόνο τον παιδικό γάμο και τον βιασμό, αλλά και τις περιπτώσεις παιδικής κακοποίησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης των ανηλίκων.
Ένα αντίστοιχο νομοσχέδιο είχε  προωθηθεί στην Τουρκία το 2016 – και τελικά αποσύρθηκε μετά τις αντιδράσεις παγκοσμίως-  σύμφωνα με το οποίο, ο νόμος θα απάλλασσε τους άνδρες που είχαν σεξουαλικές επαφές με ανήλικα κορίτσια στις περιπτώσεις που δεν είχαν κάνει εμφανή χρήση βίας.
Ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιούσε ότι ένας τέτοιος νόμος θα δημιουργούσε ένα περιβάλλον ατιμωρησίας για την παιδική κακοποίηση, ενώ ταυτόχρονα θα άφηνε τα θύματα ευάλωτα σε πράξεις βιαιοπραγίας και κακοποίησης.
Νομοθεσίες τύπου "Παντρέψου-τον-βιαστή-σου" εντοπίζονται σε αρκετές τριτοκοσμικές χώρες και εφαρμόζονται στο όνομα της προστασίας της "τιμής" της οικογένειας.
"Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι οι πολιτικοί προσπαθούν να περάσουν νομοσχέδιο που παρέχει ατιμωρησία σε δράστες που κατηγορούνται για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων", δήλωσε η Suad Abu-Dayyeh, ακτιβίστρια που κινείται κυρίως στο χώρο της Μέσης Ανατολής, Βόρεια Αφρική, Αφγανιστάν και το Πακιστάν και εργάζεται σε ΜΚΟ που μάχεται για τα δικαιώματα των γυναικών.
"Χαιρετίζω το γενναίο έργο των αγωνιστών για τα δικαιώματα των γυναικών στην Τουρκία, οι οποίοι αντιτάσσονται σθεναρά σε αυτό το νομοσχέδιο. Παρά το γεγονός ότι η νόμιμη ηλικία γάμου στην Τουρκία είναι 18 και άνω, μία κυβερνητική αναφορά το 2018 περί παιδικού γάμου, εκτιμούσε ότι συνολικά 482,908 ανήλικα κορίτσια παντρεύτηκαν την τελευταία δεκαετία", συμπλήρωσε η Abu-Dayyeh.
"Η βία κατά των γυναικών κυριαρχεί στην Τουρκία, με ένα ποσοστό 38 % των γυναικών στη χώρα να έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία από to σύντροφό τους, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη", κατέληξε η Suad.
Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, έχει δηλώσει στο παρελθόν, κατά τη διάρκεια μίας συνόδου κορυφής στην Κωνσταντινούπολη το 2014, ότι η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών τάσσεται "ενάντια στη φύση". (news247.gr)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά