ΕΔΔΑ: Αναμένεται απόφαση σε προσφυγή κατά της Κύπρου για υπόθεση θανάτου 26χρονου στρατιώτη


Την Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2020, αναμένεται απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αφορά στην Κύπρο. Συγκεκριμένα πρόκειται για την υπόθεση Νικολάου κατά Κύπρου (αρ. προσφυγής 29068/10), στην οποία αιτούντες είναι η οικογένεια Νικολάου από τη Λεμεσό, γονείς και 3 αδέλφια του 26χρονου Αθανάσιου Νικολάου, ο οποίος το Σεπτέμβρη του 2005, και ενώ υπηρετούσε 6μηνη υποχρεωτική στρατιωτική θητεία στην Κύπρο, βρέθηκε νεκρός κατά διάρκεια νυχτερινής άδειας.  
Ο στρατιώτης επρόκειτο να γυρίσει στο στρατόπεδο, ωστόσο η οικογένειά του ειδοποιήθηκε ότι δεν είχε επιστρέψει. Τελικά το πτώμα του βρέθηκε κάτω από μία γέφυρα, κοντά στο αυτοκίνητό του. Η οικογένεια του θανόντος υποστηρίζει ότι αυτός δολοφονήθηκε από άλλους στρατιώτες.
Η αρχική αστυνομική έρευνα τον Ιούνιο του 2006 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το θύμα είχε πέσει από τη γέφυρα και σκοτώθηκε, αποκλείοντας οποιαδήποτε εγκληματική ενέργεια.
Οι Αρχές διεξήγαγαν επίσης και στρατιωτική έρευνα, δύο ανακρίσεις, έρευνα για λογαριασμό του Υπουργικού Συμβουλίου και μια δεύτερη αστυνομική έρευνα, η οποία ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2018.
Ο Γενικός Εισαγγελέας κατέληξε τον Σεπτέμβριο του 2018 στο πόρισμα ότι δεν κατέστη δυνατό να εξασφαλιστούν αποδεικτικά στοιχεία που να δείχνουν ότι ο θάνατος του 26χρονου στρατιώτη ήταν αποτέλεσμα εγκληματικής ενέργειας.
Οι πέντε αιτούντες ισχυρίζονται ότι η έρευνα που διεξήχθη για τα αίτια του θανάτου του γιου και αδελφού τους ήταν ανεπαρκής. Το Δικαστήριο θα εξετάσει την προσφυγή σχετικά με την υποχρέωση έρευνας του άρθρου 2 (δικαίωμα στη ζωή) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. (πηγή: cylegalnews.com/ECHR)
Διαβάστε και άλλες νομικές ειδήσεις από την Κύπρο στο Cyprus Legal News εδώ

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά