Καταδίκη της Κύπρου για την υπόθεση 26χρονου στρατιώτη που βρέθηκε νεκρός - Αποζημίωση 32.000 ευρώ στην οικογένειά του


To Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε την Κύπρο με απόφαση του στις 28 Ιανουαρίου 2020 στην υπόθεση Νικολάου κατά Κύπρου (αρ. προσφυγής 29068/10). 
Το ΕΔΔΑ δέχθηκε τον ισχυρισμό της οικογένειας Νικολάου από τη Λεμεσό ότι οι κυπριακές Αρχές δεν διεξήγαγαν επαρκή έρευνα σχετικά με το θάνατο του 26χρονου Αθανάσιου Νικολάου, ο οποίος βρέθηκε νεκρός το Σεπτέμβριο του 2005 κάτω από μία γέφυρα κι ενώ υπηρετούσε την στρατιωτική του θητεία. Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι παραβιάστηκε το άρθρο 2 της ΕΣΔΑ που αφορά στην έρευνα και επιδίκασε στην οικογένεια του θύματος (γονείς και 3 αδέλφια) το ποσό των 32.000 ευρώ για μη χρηματική ζημία.
Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, ο 26χρονος στρατιώτης επρόκειτο να γυρίσει στο στρατόπεδο, ωστόσο η οικογένειά του ειδοποιήθηκε ότι δεν είχε επιστρέψει. Τελικά το πτώμα του βρέθηκε κάτω από μία γέφυρα, κοντά στο αυτοκίνητό του. Η οικογένεια του θανόντος υποστηρίζει ότι αυτός δολοφονήθηκε από άλλους στρατιώτες.
Η αρχική αστυνομική έρευνα τον Ιούνιο του 2006 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το θύμα είχε πέσει από τη γέφυρα και σκοτώθηκε, αποκλείοντας οποιαδήποτε εγκληματική ενέργεια.
Οι Αρχές διεξήγαγαν επίσης και στρατιωτική έρευνα, δύο ανακρίσεις, έρευνα για λογαριασμό του Υπουργικού Συμβουλίου και μια δεύτερη αστυνομική έρευνα, η οποία ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2018.
Ο Γενικός Εισαγγελέας κατέληξε τον Σεπτέμβριο του 2018 στο πόρισμα ότι δεν κατέστη δυνατό να εξασφαλιστούν αποδεικτικά στοιχεία που να δείχνουν ότι ο θάνατος του 26χρονου στρατιώτη ήταν αποτέλεσμα εγκληματικής ενέργειας.
Η οικογένεια του θύματος υποστήριξε ενώπιον του ΕΔΔΑ ότι η έρευνα που διεξήχθη για τα αίτια του θανάτου του γιου και αδελφού τους ήταν ανεπαρκής. Το Δικαστήριο εξέτασε την προσφυγή σχετικά με την υποχρέωση έρευνας του άρθρου 2 (δικαίωμα στη ζωή) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και διαπίστωσε ότι αυτό παραβιάστηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία. (πηγή:cylegalnews.com)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά