ΔΣΑ: Ο Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών υπονομεύει τη θέση των Δικηγόρων στην απονομή της Δικαιοσύνης


To ΔΣ του ΔΣΑ εξέδωσε ψήφισμα σχετικά με την επίθεση του Προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων προς το δικηγορικό σώμα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Ο ΔΣΑ κάνει λόγο για ανοίκεια και απρόκλητη επίθεση του Χρ.Σεβαστίδη προς τον Πρόεδρο του ΔΣΑ και της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων κ. Δημήτρη Βερβεσό, στο πρόσωπο του οποίου στοχοποιείται το σύνολο των δικηγόρων της χώρας. Το ψήφισμα έχει ως ακολούθως:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών καταδικάζει με τον πλέον απερίφραστο τρόπο την πρωτοφανούς έντασης ανοίκεια και απρόκλητη επίθεση του Προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Χριστόφορου Σεβαστίδη προς το δικηγορικό σώμα, όπως αυτή εκδηλώθηκε ιδίως με τις δημόσιες τοποθετήσεις του στην τελευταία ετήσια Γενική Συνέλευση της ΕΔΕ, στην οποία δεν προσκλήθηκε για να εκπροσωπηθεί το δικηγορικό σώμα. Με τις τοποθετήσεις αυτές στοχοποίησε στο πρόσωπο του Προέδρου της Ολομέλειας το σύνολο του δικηγορικού κόσμου της χώρας.
Οι Δικηγόροι ως δημόσιοι λειτουργοί και συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης δίνουν τον καθημερινό αγώνα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών και ανταποκρίνονται με ευσυνειδησία και υψηλό αίσθημα ευθύνης στα καθήκοντα που τους εμπιστεύεται η Πολιτεία, είτε πρόκειται για βουλευτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές, είτε για εκλογές των σωματείων / συνδικαλιστικών οργανώσεων / Επιμελητηρίων.
Η υπονόμευση της θέσης των Δικηγόρων στην  απονομή της Δικαιοσύνης, ιδίως όταν αυτή εκφράζεται δια στόματος του Προέδρου της ΕΔΕ, και η ευθεία αμφισβήτηση της αξίας και του ρόλου των δικηγόρων ως αντιπροσώπων στις αρχαιρεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων συνιστά βαρύ ατόπημα, λαμβανομένης της διπλής ιδιότητας του κ. Σεβαστίδη τόσον ως Δικαστή όσον και ως συνδικαλιστικού εκπροσώπου των Δικαστών, που οφείλει να επιδεικνύει νηφαλιότητα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, αλλά και στις δημόσιες τοποθετήσεις του.
Η προσπάθεια ακύρωσης στη συνείδηση της κοινωνίας του θεσμικού ρόλου των δικηγόρων ως συλλειτουργών της Δικαιοσύνης αποτελεί ουσιαστικά πράξη αντίθετη προς τους δημοκρατικούς θεσμούς.
Σε καιρούς που οι θεσμοί δοκιμάζονται και τα προβλήματα στον χώρο της απονομής της Δικαιοσύνης διαρκώς οξύνονται σε ένα περιβάλλον όχι φιλικό για τα δικαιώματα πρόσβασης του πολίτη στην Δικαιοσύνη (π.χ. αγωγόσημο), θα περιμέναμε από τον Πρόεδρο της ΕΔΕ να αντιληφθεί ότι η συνεργασία Δικαστών και Δικηγόρων είναι πιο απαραίτητη από ποτέ και οι ενέργειές του να κατατείνουν στην αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων, αντί να ξιφουλκεί κατά των Δικηγόρων μακράν και πέραν του θεσμικού του ρόλου.
Οι άκρως προσβλητικές για το σώμα των Δικηγόρων δηλώσεις του κ. Σεβαστίδη πρέπει άμεσα να ανακληθούν, προκειμένου να υπάρξει στοιχειωδώς η δυνατότητα επανέναρξης ενός ειλικρινούς διαλόγου μεταξύ Δικαστών και Δικηγόρων με σκοπό την επίλυση προβλημάτων στον χώρο της Δικαιοσύνης. Οι Δικηγόροι, άλλωστε, έχουν διαχρονικά και εμπράκτως σταθεί αρωγοί στην αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων ανταποκρινόμενοι μεταξύ άλλων, σε αιτήματα των διοικήσεων των Δικαστηρίων της Αθήνας, καλύπτοντας ιδίοις εξόδοις ανάγκες σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής.
Καλούμε τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων να τοποθετηθούν δημόσια  σχετικά με τις δηλώσεις του Προέδρου τους ως προς το περιεχόμενο και το ύφος τους».

Σχόλια