Συνεχής επιδείνωση του κράτους δικαίου στην Τουρκία: Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε στις 19 Σεπτεμβρίου 2019 ψήφισμα για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία,ιδίως την απομάκρυνση εκλεγμένων δημάρχων.
Εν μέσω της επιδείνωσης της κατάστασης όσον αφορά το κράτος δικαίου στην Τουρκία, τα μέλη του ΕΚ καταδικάζουν την πρόσφατη απόφαση των αρχών να απομακρύνουν τους δημοκρατικά εκλεγμένους δημάρχους από τα καθήκοντά τους στις πόλεις Diyarbakir, Van και Mardin βάσει αμφισβητήσιμων αποδεικτικών στοιχείων και εικαζόμενων δεσμών με την τρομοκρατία.
Κατακρίνουν επίσης την αυθαίρετη αντικατάσταση των τοπικών αιρετών αντιπροσώπων με μη εκλεγμένους αντιπροσώπους της κεντρικής κυβέρνησης, η οποία αποδυναμώνει περαιτέρω τις δημοκρατικές δομές στην Τουρκία, σύμφωνα με το κείμενο του ψηφίσματος.
Καλούνται δε οι τουρκικές αρχές να επαναφέρουν όλους τους δημάρχους και άλλους αιρετούς αξιωματούχους οι οποίοι κέρδισαν στις τοπικές τους εκλογές την 31η Μαρτίου 2019 αλλά δεν μπόρεσαν στη συνέχεια να αναλάβουν τα καθήκοντά τους, αποπέμφθηκαν από το αξίωμά τους ή αντικαταστάθηκαν βάσει ατεκμηρίωτων ισχυρισμών.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει επίσης τις απειλές για την αποπομπή άλλων εκλεγμένων αξιωματούχων, οι οποίες βάζουν στο στόχαστρο το νέο δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Ekrem İmamoğlu, ενώ καλεί και τις αρχές της χώρας να μην προβούν σε περαιτέρω πράξεις εκφοβισμού.
Το ψήφισμα υιοθετήθηκε δι’ ανατάσεως της χειρός. Το κείμενο είναι διαθέσιμο εδώ.

Σχόλια