Ψυχιατρική και Δίκαιο


Ψυχιατρική και Δίκαιο- Γενικό Πλαίσιο και Προβληματισμοί (πρώτος τόμος)-Συλλογικό:
Η Ιατρική Σχολή και το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και ο Τομέας Αστικού, Αστικού Δικονομικού και Εργατικού Δικαίου του Νομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ένωσαν τις δυνάμεις τους για την επίτευξη ενός στόχου ασυνήθιστου, αλλά οπωσδήποτε αναγκαίου για τα επιστημονικά πράγματα της χώρας, να φέρουν στο ίδιο τραπέζι ενός διεπιστημονικού διαλόγου τις επιστήμες της Ψυχιατρικής και της Νομικής για μια ανταλλαγή απόψεων.
Αυτό συνέβη στο διάστημα από τις 11 μέχρι τις 12 Νοεμβρίου 2005, όταν στον φορτισμένο από ιστορικές μνήμες χώρο του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, έλαβαν χώρα οι εργασίες του πρώτου, μέχρι στιγμής κοινού συνεδρίου, που τιτλοφορήθηκε, από τους διοργανωτές: Ψυχιατρική και Δίκαιο.
Το υψηλό επίπεδο των εισηγήσεων από θεράποντες των δύο επιστημών, ο τρόπος παρουσίασης των απόψεων, και η αθρόα συμμετοχή και παρακολούθηση των διήμερων συζητήσεων, αποτελούν αναμφίβολα επιβεβαίωση, για το πόσο αναγκαίο είναι να αρθούν τα "στεγανά" ανάμεσα στις επιστήμες, ιδίως μάλιστα σε αυτές που έχουν στο επίκεντρό τους τον άνθρωπο.
Στον ανά χείρας τόμο, υπό τον τίτλο "Ψυχιατρική και Δίκαιο: Γενικό πλαίσιο και προβληματισμοί", περιλαμβάνονται, με τις αναγκαίες επιστημονικά συμπληρώσεις που η προφορική εκφορά του λόγου φυσικά δεν επέτρεψε, οι εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν στη διημερίδα.
Στην παρούσα αναδημοσίευση των εισηγήσεων ακολουθήθηκε η χρονική τάξη, που είχε καθοριστεί από τους υπεύθυνους διαμόρφωσης του προγράμματος της επιστημονικής εκδήλωσης.
Μεταξύ άλλων αντικείμενα της μελέτης αποτελούν :
-Οι επιπτώσεις της ψυχικής διαταραχής του ενός συζύγου στην έγγαμη συμβίωση
-Η ελαττωμένη ικανότητα για καταλογισμό
-Η προστασία των ψυχικά ασθενών στο πλαίσιο της ΕΣΔΑ και άλλων ρυθμίσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης
-Ο Ψυχίατρος-Πραγματογνώμονας στην Ποινική Δίκη
-Ψυχιατρική Πραγματογνωμοσύνη σε δίκες γονικής μέριμνας
-Η Αστική Ευθύνη του Ψυχίατρου
(εκδόσεις Αντ.Ν.Σάκκουλας)

Σχόλια