Οι δικαστές που έχασαν τα παιδιά τους στο Αιγαίο - Έφυγαν από την Τουρκία για να γλιτώσουν από τις διώξεις του Ερντογάν και τα παιδιά τους πνίγηκαν στη θάλασσα


Είναι γνωστό ότι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016 στην Τουρκία πολλοί δικαστές και δικηγόροι διώκονται ανελέητα από το καθεστώς του Ερντογάν. Χιλιάδες νομικοί επιστήμονες είναι κρατούμενοι στις φυλακές και πολλοί ακόμα έχουν καταδικασθεί με αστείες έως και ανύπαρκτες κατηγορίες και χωρίς αποδεικτικά στοιχεία ενοχής.
Η ιστορία δύο πρώην Τούρκων δικαστών, της Φατμά και του Νασίρ Ισίκ πραγματικά συγκλονίζει. Οι δυο τους μαζί με τα δύο παιδιά τους εγκατέλειψαν την χώρα τους για να γλιτώσουν από τις διώξεις του Ταγιπ Ερντογάν . Αναγκάστηκαν να πληρώσουν 7.000 ευρώ στα κυκλώματα των διακινητών στο Αιγαίο, προκειμένου να εγκαταλείψουν τη χώρα όπου είναι κυνηγημένοι και κινδυνεύει η ζωή τους. Όμως, το εγχείρημα της απόδρασης δεν είχε καλό τέλος. Τα δύο μικρά παιδιά τους πνίγηκαν τα ξημερώματα της 27ης Σεπτεμβρίου 2019 στο ναυάγιο των Οινουσσών.
Συνολικά πέντε παιδιά και δύο γυναίκες από την Τουρκία έχασαν τη ζωή τους, όταν η βάρκα στην οποία επέβαιναν ανετράπη. Τα θύματα ετάφησαν σε ειδικό χώρο ταφής Μουσουλμάνων σε δημοτικό νεκροταφείο στη Χίο. Οι επιζώντες της τραγωδίας κατέθεσαν αιτήσεις για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου στην Ελλάδα και μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα με τη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Το κουρδικής καταγωγής ζευγάρι των πρώην δικαστών περιέγραψε στο δίκτυο euronews τις εφιαλτικές στιγμές που βίωσε: «Ήταν πολύ τρομακτικό. Η θάλασσα ήταν πολύ σκοτεινή, τα παιδιά μας έφυγαν από τα χέρια μας και πέθαναν», λέει η Φατμά Ισίκ. «Τα παιδιά δεν ήταν πουθενά. Μια δύο φορές κολύμπησα γύρω από τη βάρκα. Δεν μπορούσα να βρω τα παιδιά. Πιαστήκαμε από τη βάρκα. Ήμασταν σε κατάσταση σοκ» αναφέρει ο σύζυγός της.
Η Φατμά Ισίκ συνελήφθη τρεις φορές μετά το πραξικόπημα. Καταδικάστηκε σε 7,5 χρόνια κάθειρξης για σχέσεις με το δίκτυο Γκιουλέν. Πέρασε μια εγκυμοσύνη πίσω από τα κάγκελα της φυλακής. Σε ανάλογη θέση έχουν βρεθεί περίπου 4.500 χιλιάδες Τούρκοι δικαστές, οι οποίοι απολύθηκαν ή φυλακίστηκαν μετά το πραξικόπημα. Για την οικογένεια Ισίκ δεν υπήρχε άλλος δρόμος παρά μόνο εκείνος της προσφυγιάς.
«Δεν μπορούσαμε να ζήσουμε, να βρούμε δουλειά, φοβόμασταν μήπως συλληφθούμε γι αυτό κάναμε το ταξίδι. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σκεφτόμουν τον μικρό Αϊλάν. Σκεφτόμουν μήπως πάθαιναν το ίδιο και τα δικά μου παιδιά. Δυστυχώς είχαν την ίδια τύχη. Εύχομαι να μην πεθάνουν άλλα παιδιά», ανεφέρει η Φατμά Ισίκ. 
Από τον Ιούλιο του 2016 ξεπερνούν τις 9.000 οι Τούρκοι που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα. Εκτιμάται πως ο πραγματικός αριθμός τους είναι μεγαλύτερος και πολλοί προσπαθούν να περάσουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αρκετοί όμως, είναι και εκείνοι που χάνουν τη ζωή τους στον Έβρο ή το Αιγαίο. (euronews.com)

Σχόλια