Τα πρακτικά της δίκης του Ιησού Χριστού και η κάθοδός του στον Άδη


Το απόκρυφο ευαγγέλιο του Νικοδήμου: Τα πρακτικά της δίκης του Ιησού Χριστού και η κάθοδός του στον Άδη: Από τα σημαντικότερα κείμενα της απόκρυφης χριστιανικής γραμματείας που χρονολογείται από την περίοδο της Ύστερης Αρχαιότητας (4ος μ.Χ. αι.). Παρουσιάζει λεπτό προς λεπτό τη δίκη του Ιησού από τον Πόντιο Πιλάτο, εμπλουτίζοντας με άγνωστες λεπτομέρειες τη διήγηση των κανονικών Ευαγγελίων. Ο στόχος του είναι πρώτα απ' όλα απολογητικός: να χυθεί φως στα αίτια που οδήγησαν στη δίωξη του Ιησού και στη θανατική καταδίκη του. 
Όλη η συνωμοσία που εξύφαναν οι γραμματείς και οι αρχιερείς του Μ. Συνεδρίου έρχεται στην επιφάνεια με την εξέταση των μαρτύρων που καταθέτουν. Σε μία μεταγενέστερη εποχή και άλλες ανεξάρτητες μεταξύ τους διηγήσεις προστέθηκαν στον αρχικό κορμό του αποκρύφου, ώστε πλάι στην αθωότητα του Ιησού ν' αποδειχθεί παράλληλα η αλήθεια της ανάστασής του και η νίκη του κατά του θανάτου. 
Τόσο ο συγγραφέας όσο και η ακριβής χρονολογία που γράφτηκε το έργο παραμένουν - όπως συμβαίνει με τα περισσότερα απόκρυφα κείμενα της Βίβλου - άγνωστα. Διάφορες, ωστόσο, μαρτυρίες μας οδηγούν να το τοποθετήσουμε στις αρχές του 4ου μ. Χ. αιώνα, την περίοδο της ρωμαϊκής Τετραρχίας. Τότε, μέσα στη φωτιά των διωγμών που θα εξαπολύσουν οι αρχές ενάντια στους Χριστιανούς, θα γεννηθεί από τις ανάγκες υπεράσπισης της πίστης το "Ευαγγέλιο του Νικοδήμου" - ή αλλιώς τα "Άκτα Πιλάτου", για να χρησιμοποιήσουμε τον τίτλο, με τον οποίο το απόκρυφο απαντά για πρώτη φορά στις αρχαίες πηγές. 
Οι φήμες, συγκεκριμένα, οι οποίες κυκλοφορούσαν από στόμα σε στόμα ανάμεσα στα μέλη της Εκκλησίας, για τα πρακτικά της δίκης του Ιησού - Χριστού αποκρυσταλλώνονται κάτω από την πίεση των εξωτερικών συνθηκών σε ένα γραπτό κείμενο, το οποίο αφηγείται λεπτό προς λεπτό ό,τι συνέβη μέσα στο πραιτώριο της Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια της εκδίκασης του Θεανθρώπου από τον Πόντιο Πιλάτο. 
Πολλές άγνωστες λεπτομέρειες του Πάθους, τις οποίες δεν διασώζουν οι επίσημοι ευαγγελιστές της Εκκλησίας, περιγράφονται στο απόκρυφο μ' με στόχο να χυθεί άπλετο φως στα αίτια, τα οποία οδήγησαν στη δικαστική δίωξη του Ιησού-Χριστού και, ακόλουθα, στον άδικο θάνατό του στον σταυρό με την κατηγορία της "εσχάτης προδοσίας" (crimen laesae majestatis), σύμφωνα με τον ρωμαϊκό νόμο. 
Η συνωμοσία εναντίον του από τους αρχιερείς και γραμματείς των Ιουδαίων αναδύεται στην επιφάνεια μέσα από την εξέταση μαρτύρων, που προσέρχονται αυθόρμητα και καταθέτουν στο βήμα του Πόντιου Πιλάτου. Από το στόμα τους ακούμε, επίσης, πολλά από τα θαύματα που έκανε ο Ιησούς, όπως του εκ γενετής τυφλού (Ιω 9, 1-7) ή του παραλυτικού της Καπερναούμ (Μτ 9, 1-8), γεγονός που επιβεβαιώνει το μεταφυσικό μυστήριο που περιβάλλει τους πρωταγωνιστές αλλά και την τελική έκβαση της δίκης. (μετάφραση/επιμέλεια: Κωνσταντίνος Α. Μποζίνης, πρόλογος : Βασίλης Κατσαρός, εκδόσεις Ζήτρος, 2005)
(biblionet.gr)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά