Ξεκίνησε η δίκη της Monsanto: Aγρότης ισχυρίζεται ότι ζιζανιοκτόνο της εταιρίας του προκάλεσε προβλήματα υγείας


Ξεκίνησε την Τετάρτη, 6.2.2019, στο δικαστήριο της Λυών η δίκη της Monsanto, της αμερικανικής πολυεθνικής εταιρίας που κατασκευάζει γενετικά τροποποιημένους σπόρους και ζιζανιοκτόνα.
Στη θέση του ενάγοντος βρίσκεται ο Γάλλος αγρότης, καλλιεργητής σιτηρών, Πολ Φρανσουά, ο οποίος κατηγορεί τη Monsanto ότι δεν είχε επαρκείς προειδοποιητικές σημάνσεις στο ζιζανιοκτόνο της Lasso, με αποτέλεσμα οι αναθυμιάσεις του να του προκαλέσουν, όπως υποστηρίζει, νευρολογικά προβλήματα το έτος 2004. Το Lasso έχει αποσυρθεί λόγω επικινδυνότητας από την αγορά του Καναδά ήδη από το 1985 και από το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο από το 1992, ενώ το 2007 απαγορεύτηκε και στη Γαλλία.
« Η Μονσάντο δεν μπορούσε να αγνοήσει αυτήν την απόφαση και δεν μπορούσε να μην ξέρει ότι το προϊόν ήταν επικίνδυνο, όμως εν γνώσει της αποφάσισε να το βγάλει στην αγορά», δηλώνει ο Φρανσουά, ο οποίος μετά από έντονες ενοχλήσεις, νοσηλεύτηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα και κινδύνευσε να πεθάνει. Σήμερα εξακολουθεί να υποφέρει από σοβαρές νευρολογικές διαταραχές.
Ο αγρότης δικαιώθηκε το 2012 και το 2015 σε αποφάσεις που έκριναν ένοχη τη Monsanto για τη δηλητηρίασή του. Ωστόσο, το ανώτατο δικαστήριο της Γαλλίας ανέτρεψε τις αποφάσεις αυτές και διέταξε να διεξαχθεί νέα ακροαματική διαδικασία.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο της εταιρίας , Ζαν-Ντανιέλ Μπρέτσνερ, δεν αποδεικνύεται σύνδεση μεταξύ της κατάστασης του Φρανσουά και του ζιζανιοκτόνου.
Ο Πολ Φρανσουά έχει γίνει στη Γαλλία και την Ευρώπη ένα από τα πρόσωπα του αγώνα κατά της χρήσης φυτοφαρμάκων και παρασιτοκτόνων. Όμως ο Γάλλος αγρότης δεν είναι ο μόνος που έχει στραφεί κατά της Μονσάντο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες πάνω από 8.000 νομικές διεκδικήσεις έχουν ήδη κατατεθεί εναντίον της πολυεθνικής εταιρίας. Όπως δήλωσε ο Φρανσουά, «πρόκειται για τον αγώνα της ζωής μου, της οικογένειάς μου και πιστεύω στη δικαιοσύνη». (euronews.com/franceculture.fr)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά