Η γυναίκα που έγινε δικηγόρος για να πολεμήσει το "εκδικητικό πορνό"


Η Κάρι Γκόλντμπεργκ έγινε δικηγόρος για να πολεμήσει την «εκδικητική πορνογραφία». Ο όρος (revenge porn) αναφέρεται στη διαδεδομένη πλέον εγκληματική συμπεριφορά όπου ο θύτης , για λόγους εκδίκησης, δημοσιοποιεί κυρίως μέσω κοινωνικών δικτύων και ιστοσελίδων ιδιωτικό ερωτικό περιεχόμενο του θύματος, χωρίς φυσικά τη συναίνεσή του.
Η Γκόλντμπεργκ αποφάσισε να σπουδάσει νομική μετά από μια ανάλογη προσωπική της εμπειρία. «Δημιούργησα μια δικηγορική εταιρεία που δίνει αποκλειστικά και μόνο μάχες για να δικαιωθούν τα αναρίθμητα πια θύματα σεξουαλικών παρενοχλήσεων, σεξουαλικών επιθέσεων και εκβιασμών στο διαδίκτυο», αναφέρει.
«Είμαι θύμα της εκδικητικής πορνογραφίας. Μόλις είχα βγει από μια σχέση με έναν αρκετά χειριστικό άνδρα, ο οποίος θέλησε να με εκδικηθεί. Μία από τις πολλές απειλές που δέχθηκα ήταν να κοινοποιήσει βίντεο και γυμνές φωτογραφίες μου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
Η Κάρι Γκόλντμπεργκ δηλώνει ότι όταν το μαρτύριό της τελείωσε πήρε την απόφαση να γίνει η ίδια η δικηγόρος που χρειαζόταν. «Παράτησα τη δουλειά μου για να προσφέρω στους πελάτες όλα όσα εγώ στερήθηκα όταν ζούσα τον εφιάλτη».
Όπως λέει η ίδια οι θύτες επαναλαμβάνονται σε σχέση με τον τύπο συμπεριφοράς τους. Όπως δηλώνει οι περισσότεροι γίνονται επιθετικοί εξαιτίας μιας απώλειας. Το τέλος μιας σχέσης, για παράδειγμα. Θα προχωρήσουν σε μια ενέργεια και θα σταματήσουν. Οι ψυχωτικοί πάνε ένα βήμα παρακάτω.  Στην περίπτωσή τους η αφορμή μπορεί και πάλι να είναι μια απόρριψη. Η διαφορά είναι ότι ο εν λόγω τύπος δεν σταματά σε μια ενέργεια, θέλει να εκδικείται συνεχώς. Ανοίγει κατά μέτωπο πόλεμο χρησιμοποιώντας όλα τα όπλα που έχει στη διάθεσή του και συνήθως για να σταματήσει θα πρέπει να συλληφθεί. Στην περίπτωση των διεστραμμένων, έχουμε να κάνουμε με σεξουαλικό έγκλημα, ενώ υπάρχουν και τα τρολ που είναι οι ανώνυμοι επιθετικοί παραβάτες του διαδικτύου, συμπληρώνει η Γκόλντμπεργκ.
Η δικηγορική εταιρεία της έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να σβήσει από το διαδίκτυο περισσότερες από 20.000 φωτογραφίες πορνογραφικού περιεχομένου που ανέβηκαν χωρίς τη συγκατάθεση του ατόμου που εικονίζεται σε αυτές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, το Facebook καλείται να αξιολογήσει περί τα 54.000 πιθανά κρούσματα «revenge pornography» (σεξουαλικές φωτογραφίες που δημοσιεύονται για εκδίκηση) και «sextortion» (σεξουαλικές φωτογραφίες που δημοσιεύονται με σκοπό τον εκβιασμό και την απόσπαση χρημάτων) σε μηνιαία βάση.
Μόνο τον περασμένο Ιανουάριο το Facebook προχώρησε στην απενεργοποίηση περισσότερων από 14.000 λογαριασμών οι οποίοι είχαν σχέση με σεξουαλική κακοποίηση. Μάλιστα, οι 33 από τις περιπτώσεις που εξετάστηκαν αφορούσαν παιδιά. (bbc.com/athensvoice.gr)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά