Πρωτοφανής απόφαση: Δικαστής θα κοιμηθεί δίπλα σε φάρμα αγελάδων για να αποφασίσει επί υπόθεσης ηχορύπανσης


Την πρωτοφανή απόφαση να πάει να κοιμηθεί ο ίδιος σε φάρμα αγελάδων προκειμένου να διαπιστώσει αν προκαλείται ηχορύπανση, πήρε ο Γερμανός δικαστής Γιόχανες Νάγκορσεν. Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, το 2011, ένα ζευγάρι αποφάσισε να αγοράσει ένα γραφικό σπίτι κοντά στο χωριό Ερκαμ, 30 χιλιόμετρα νότια του Μονάχου. Όπως ισχυρίζεται το ζευγάρι, το όνειρο μιας ήρεμης και ήσυχης ζωής στην εξοχή μετατράπηκε σε εφιάλτη λόγω του αφόρητου θορύβου που προκαλούν τα κουδούνια των αγελάδων που βόσκουν στο διπλανό χωράφι. Η γυναίκα μάλιστα διατείνεται ότι ο θόρυβος της προκαλεί αϋπνία η οποία σταδιακά την οδήγησε στην κατάθλιψη.
Η ιδιοκτήτρια της φάρμας, κτηνοτρόφος Ρεγκίνα Κίλερ, συμφώνησε να απομακρύνει το κοπάδι της όσο το δυνατόν περισσότερο από το σπίτι του ζευγαριού το οποίο όμως συνέχισε να διαμαρτύρεται έντονα για την ηχορύπανση που προκαλούν οι αγελάδες. Το 2017, οι ιδιοκτήτες του σπιτιού κατέφυγαν στο δικαστήριο κατηγορώντας την Κίλερ ότι πέραν της αφόρητης φασαρίας των κουδουνιών, τα περιττώματα των αγελάδων προσελκύουν ανεπιθύμητα έντομα γεγονός που μειώνει σημαντικά την αξία της ακίνητης περιουσίας τους.
Το ζευγάρι έχασε αρχικά τη μάχη αλλά η υπόθεση συνεχίζεται πλέον σε ανώτερο δικαστήριο της Βαυαρίας όπου ο δικαστής Νάγκορσεν πήρε την πρωτοφανή απόφαση να πάει αυτοπροσώπως και να μείνει δίπλα στη φάρμα προκειμένου να διαπιστώσει το μέγεθος του θορύβου, που επικαλούνται οι ιδιοκτήτες του γειτονικού σπιτιού, προκειμένου να αποφασίσει επί της αγωγής τους.
(πηγή: protagon.gr/times.co.uk)

Σχόλια

Ο χρήστης Αθανάσιος Πιτσιόρλας είπε…
θα με ενδιέφερε να ξέρω εάν ο συντάκτης της είδησης εννοεί με το «πρωτοφανής» ως προσδιορισμό της «δικαστικής απόφασης» κάτι το αρνητικό, δηλαδή βλέπει κάποια υπερβολή στην απόφαση ή κάτι το θετικό. Τι μπορεί να εννοεί ;

Είναι σοβαρό το διακύβευμα της υπόθεσης ή όχι ; Πόσο περισσότερο στη Γερμανία με τη σοβαρότητα που βλέπουν και σέβονται την πραγματικότητα και περίπου με τη μανία που έχουν με τα νομικά σε ένα πολύ ανεπτυγμένο νομικό σύστημα. Πάντως, και στην Ελλάδα τέτοιο πρόβλημα θα ήταν πολύ σοβαρό. Το θέμα είναι πως θα αντιμετωπιζόταν.

Η υπόθεση αυτή εκτός άλλων εμπλέκει χωροταξικό και πολεοδομικό δίκαιο και υγειονομικό δίκαιο. Και έπειτα, για εμάς που είμαστε απέξω, ποιος εγκαταστάθηκε πρώτος σε εκείνο το χωριό; Η φάρμα ή το ζευγάρι που αναζητούσε ησυχία;
Εάν κερδίσει η φάρμα με απόφαση καθαρή και με λειτουργία σε πρώτο επίπεδο, χωρίς μεσοβέζικα, τότε η υπόθεση για το ζευγάρι μπορεί να έχει έως και ιατρική διάσταση. Αλλιώς, θα υποχρεωθούν να πουλήσουν το σπίτι και να παν αλλού. Εάν κερδίσει το ζευγάρι με απόφαση άλλη από το να αφορά τα κουδούνια, γιατί το ζευγάρι θέτει πια και ζήτημα καθαριότητας, τότε η φάρμα, η οποία δεν είναι τίποτα άλλο από μία πολύ σοβαρή επιχειρηματική μονάδα, επηρεάζεται έως και υπαρξιακά. Υπάρχει η δυνατότητα να πάει αλλού; Υποχρεούται να πάει αλλού; Ή υποχρεούται να κλείσει επειδή κάποιοι όταν αποφάσιζαν να αγοράσουν σπίτι μπορεί να ήταν ελαφρούτσικοι και τώρα ζητάν τα ρέστα τους ;

Αυτό που αποφάσισε να κάνει ο γερμανός δικαστής που ξέρει αυτές τις διαστάσεις της υπόθεσης λέγεται «αυτοψία» διότι θέλησε, πριν αποφασίσει, να είναι σίγουρος για την πραγματικότητα. Αυτό που αποφάσισε προβλέπεται σε πολλά άρθρα της πολιτικής δικονομίας και της ελληνικής, αλλά στην Ελλάδα θα πρέπει να χρησιμοποιείται πολύ σπάνια, γιατί η δικαιοσύνη λειτουργεί αφ’ υψηλού, εξ αποστάσεως, κατά τα φαινόμενα και πολλές φορές κάνει πως δεν βλέπει.

Πριν χρόνια ζήτησα εγώ από πολιτικό δικαστή σε πλαίσιο προσωρινής διαταγής και ασφαλιστικών μέτρων να έρθει να κάνει αυτοψία! Φυσικά, δεν άρεσε η ιδέα.
Έχω υπόψη μου άλλη παρόμοια σοβαρή υπόθεση εμπράγματου δικαίου, όλα τα λεφτά. Ελληνικό πολυμελές πρωτοδικείο και μετά εφετείο αποφάσισαν όμοια σε υπόθεση μεταξύ τοπικού δήμου και ελληνικού δημοσίου κατά του δημοσίου μόνο με βάση τις μαρτυρίες δύο ντόπιων μαρτύρων, ενάντια στην κοινή εμπειρία και λογική. Τους μάρτυρες τους σήκωσαν βιαστικά το πρωί της δίκης στο Πρωτοδικείο από το καφενείο που βρίσκονταν, και τώρα το απόμακρο δημόσιο δεν ξέρει τι να κάνει!

Aθανάσιος Πιτσιόρλας
Δικηγόρος Θεσσαλονίκης
pitsiorlaw@hotmail.com