Απροστάτευτοι οι νέοι και ασκούμενοι δικηγόροι που εργάζονται σε "τοξικό" εργασιακό περιβάλλον


Οι νέοι δικηγόροι ζητούν απαντήσεις από την Ρυθμιστική Αρχή των Δικηγόρων στην Αγγλία (SRA) για τα μέτρα προστασίας των ασκουμένων και νέων δικηγόρων, κυρίως όσων φοβούνται να μιλήσουν και να αποκαλύψουν το «τοξικό» εργασιακό καθεστώς που δουλεύουν.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του lawgazette.co.uk, σε επιστολή προς το SRA, και τον επικεφαλής του Paul Philip, η πρόεδρος του τμήματος Νέων Δικηγόρων του Law Society (JLD), αναφέρει ότι υπάρχει ανησυχία για τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου και του Πειθαρχικού Σώματος των Δικηγόρων (SDT) που είχαν ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση νέων δικηγόρων από το επάγγελμα.
Η Sovani James αποκλείστηκε από το δικηγορικό επάγγελμα μετά από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που ανέτρεψε απόφαση του Πειθαρχικού Σώματος Δικηγόρων που είχε δεχθεί αναστολή αποκλεισμού, ενώ η Emily Scott παύθηκε από δικηγόρος επειδή αποκάλυψε τη συμπεριφορά της πρώην εργοδότριας εταιρίας. Και οι δύο αυτές δικηγόροι εργάζονταν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.
Η James , junior δικηγόρος στην εταιρία ΜcMillan Williams,  προχρονολόγησε τέσσερις επιστολές ώστε να φανεί ότι είχε προχωρήσει μια υπόθεση ιατρικής αμέλειας, ενώ η Scott, ασκούμενη δικηγόρος στην εταιρία De Vita Platt, που τώρα έχει κλείσει,  απλώς εκτέλεσε τις εντολές των ανωτέρων της καθώς ήθελε να κρατήσει τη δουλειά της.
Η επιστολή της προέδρου της JLD , Amy Clowrey,ζητά από το SRA να διευκρινίσει:
-Τα μέτρα υποστήριξης σε πρακτικό επίπεδο για τους νέους δικηγόρους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο χώρο εργασίας τους
-Τι κάνει το SRA για διασφαλίσει ότι οι εταιρίες που απασχολούν νέους δικηγόρους δεν αποτελούν «τοξικούς» χώρους στους οποίους οι δικηγόροι αυτοί νιώθουν ανήμποροι να ζητήσουν βοήθεια.
Όπως δήλωσε η Clowrey, το κύριο μέλημα της είναι οι πιο ευάλωτοι δικηγόροι, οι  οποίοι λόγω του ρόλου τους και της απειρίας τους, δεν προστατεύονται σήμερα αποτελεσματικά από το SRA όσον αφορά την εφαρμογή της νομοθεσίας και τα πρακτικά μέτρα προστασίας. Οι κυρώσεις, όπως αυτές που επιβλήθηκαν στην James και στη Scott, είναι πιθανό να αποτρέψουν τους νεότερους δικηγόρους που είναι πιο ευάλωτοι, από το να αποκαλύψουν αδικίες (είτε από τους εργοδότες τους είτε από τους ίδιους) υπό το φόβο ότι θα αποβληθούν από το επάγγελμα και θα δεχθούν αρνητική δημοσιότητα. (πηγή: lawgazette.co.uk)

Σχόλια