Οι Δικηγόροι το πιο μοναχικό επάγγελμα


Οι δικηγόροι αναδεικνύονται ως οι πιο μοναχικοί επαγγελματίες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε πρόσφατα η Washington Post. Συγκεκριμένα, ποσοστό 60% των δικηγόρων κατατάσσονται πάνω από το μέσο όρο στην «κλίμακα μοναξιάς» με τους μηχανικούς να ακολουθούν με ποσοστό 57%, τους ερευνητές-επιστήμονες με 55%, τους εργαζόμενους στον τομέα παραγωγής τροφίμων και εστίασης με ποσοστό 51% και τους εργαζόμενους στην εκπαίδευση και στις βιβλιοθήκες με ποσοστό 45%.
Η μελέτη, που έγινε σε δείγμα 1600 εργαζομένων, διαπιστώνει ότι σημαντικό ρόλο στην μοναχικότητα διαδραματίζει το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης. Ειδικότερα, οι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου ήταν πιο μοναχικοί και είχαν μικρότερη υποστήριξη στον εργασιακό χώρο σε σύγκριση με εργαζόμενους που δεν είχαν πτυχίο ή ήταν απόφοιτοι σχολείου.
Οι πλέον μοναχικοί επαγγελματίες είναι οι νομικοί και οι γιατροί, 25% πιο μοναχικοί από άλλους πτυχιούχους και 20% από κατόχους μεταπτυχιακού.
Η κλίμακα μοναξιάς, όπως επεξεργάζεται από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, μετράει τα συναισθήματα της μοναξιάς ζητώντας από τους ερωτηθέντες να υποδείξουν πόσο συχνά βιώνουν τα συναισθήματα που περιγράφονται σε 20 διαφορετικές εκφράσεις, όπως:
• Δεν έχω κανένα να μιλήσω.
• Έχω την αίσθηση ότι κανείς δεν με καταλαβαίνει πραγματικά.
• Αισθάνομαι στην «απέξω».
• Κανείς δεν με γνωρίζει καλά.
• Νιώθω απομονωμένος από τους άλλους.
• Είναι δύσκολο για μένα να κάνω φίλους.
• Αισθάνομαι αποκλεισμένος από τους άλλους.
Η μελέτη διεξήχθη από την Gabriella Rosen Kellerman, ψυχίατρο και υπεύθυνη καινοτομίας για την εταιρεία συμβούλων εργασίας BetterUp. Όπως αναφέρει,  το πρόβλημα της μοναξιάς αποτελεί μια αυξανόμενη ανησυχία για τους εργοδότες, οι οποίοι ανησυχούν για την αποδοτικότητα και τις ημέρες ασθενείας των μοναχικών εργαζομένων.
Οι μοναχικοί εργαζόμενοι στη μελέτη της Kellerman, ανέφεραν λιγότερη ικανοποίηση από την εργασία, λιγότερες προαγωγές και συχνότερες αλλαγές εργασίας.
Η Washington Post αναφέρει και μια άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας Sigal Barsade, σύμφωνα με την οποία διαπιστώνεται ότι οι εργαζόμενοι που αναφέρουν περισσότερα αισθήματα απομόνωσης τείνουν να δέχονται περισσότερα σχόλια και κριτική από τους προϊσταμένους τους.
«Όταν είσαι μοναχικός, αρχίζεις να χάνεις τις κοινωνικές δεξιότητές σου», αναφέρει ο Barsade.
Η W.P. μίλησε επίσης με τον δικηγόρο Buffalo Daniel Lukasik, ο οποίος έχει δημιουργήσει μια ιστοσελίδα για δικηγόρους με  κατάθλιψη. Ο Lukasik σημειώνει ότι η τεχνολογία κατέστησε δυνατή τη νομική έρευνα χωρίς να χρειάζονται πλέον οι βιβλιοθήκες, όπου ήταν ένας χώρος όπου οι δικηγόροι κάποτε είχαν το χρόνο να επικοινωνούν με άλλους συναδέλφους τους.
Η πολλή εργασία οδηγεί τον δικηγόρο στο σημείο να είναι πια εξαντλημένος ώστε να κοινωνικοποιηθεί, προσθέτει ο Lukasik.  
Ο δικηγόρος του Χιούστον, Scott Rothenberg, δηλώνει στο περιοδικό ABA ότι η μοναξιά και η απομόνωση μπορεί να είναι οι αιτίες πολλών προβλημάτων του δικηγόρου και η κατάθλιψη, η χρήση ουσιών ακόμα και η αυτοκτονία συνδέονται μεταξύ τους. (legalnews24.gr/abajournal.com)

Σχόλια