Ne bis in idem: Επιβολή διοικητικής κύρωσης για λαθρεμπορία μετά από αθωωτική απόφαση στο ποινικό δικαστήριο. Αντίθεση στην ΕΣΔΑ (Α' Δημοσίευση)


Το Legalnews24.gr αναρτά σε α’ δημοσίευση την πολύ σημαντική απόφαση αρ. 1728/2018 του Συμβουλίου της Επικρατείας, με επιμέλεια του Δικηγόρου Νικολάου Ι. Βελώνια, πληρεξουσίου του αναιρεσείοντος. Η απόφαση δικαιώνει τον αναιρεσείοντα που είχε αθωωθεί στο ποινικό δικαστήριο και εν συνεχεία του επιβλήθηκε διοικητική κύρωση προβλεπόμενη από τον Τελωνειακό Κώδικα για το αδίκημα της λαθρεμπορίας.
ΣτΕ (Β’) 1728/2018: Περίληψη: Αίτηση αναίρεσης. Επιτρεπτή όταν προβάλλεται με συγκεκριμένους ισχυρισμούς, που περιέχονται στο εισαγωγικό δικόγραφο, ότι δεν υπάρχει νομολογία του Συμβουλίου Επικρατείας.
Νομολογία ανωτάτου δικαστηρίου αποτελεί και η απόφαση του ΕΔΔΑ.
Το παραδεκτό της αναίρεσης λόγω ποσού κρίνεται με βάση το συνολικό ποσό των πολλαπλών τελών για τα οποία κηρύχθηκε αλληλεγγύως υπεύθυνος ο αναιρεσείων.
Ερμηνεία και εφαρμογή του 7ου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ. Κριτήρια Engel για την ερμηνεία και εφαρμογή ποινικών κυρώσεων και κυρώσεων που επιβάλλονται από διοικητικά όργανα. Η επιβολή της προβλεπόμενης από τον Τελωνειακό Κώδικα για το αδίκημα της λαθρεμπορίας κυρώσεως του πολλαπλού τέλους συνιστά κατηγορία ποινικής φύσεως, κατά την έννοια του άρθρου 6 της ΕΣΔΑ. Νομολογία ΕΔΔΑ, εξέλιξη της νομολογίας του ΣτΕ, παράθεση σχετικής νομολογίας του ΕΔΔΑ.
Ο αναιρεσείων ήδη προ της συζήτησης της προσφυγής του ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου είχε κηρυχθεί αμετάκλητα αθώος της κατηγορίας της λαθρεμπορίας, επομένως η πρωτόδικη και η εφετειακή απόφαση, που δέχθηκαν ότι η διοικητική διαδικασία είναι αυτοτελής σε σχέση με την ποινική διαδικασία και ότι το διοικητικό δικαστήριο δεν δεσμεύεται από την τυχόν προηγηθείσα ποινική απόφαση, εσφαλμένα ερμήνευσαν και εφάρμοσαν το άρθρο 4 του 7ου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, σύμφωνα με την ερμηνεία του από το ΕΔΔΑ. Αναιρεί την προσβαλλομένη απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, διακρατεί την υπόθεση εφόσον δεν χρήζει διευκρινήσεως κατά το οικείο πραγματικό της, δικάζει την έφεση, δέχεται την έφεση, εξαφανίζει την πρωτόδικη απόφαση, δικάζει και δέχεται την προσφυγή του αναιρεσείοντος και ακυρώνει την προσβαλλόμενη πράξη.
Δείτε το πλήρες κείμενο της απόφασης εδώ

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά