Προκλητική δικαστική απόφαση: Το μη συναινετικό σεξ χωρίς πολλή βία δεν συνιστά βιασμό


Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει δικαστική απόφαση ποινικού δικαστηρίου στην Ισπανία σε υπόθεση βιασμού. Το δικαστήριο στην πόλη Λεϊδία έκρινε ότι το μη συναινετικό σεξ δεν συνιστά «βιασμό» αν δεν είναι τόσο βίαιο.
Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, οι δύο δράστες, θείος και  ανηψιός , παρέσυραν και βίασαν μια κοπέλα σε δρόμο έξω από νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, τον Αύγουστο του 2017, στην πόλη της Λεϊδία της Καταλονίας. Οι δύο άντρες είχαν πριν γνωριστεί με την κοπέλα. Όταν ολοκληρώθηκε η διασκέδαση μέσα στο κλαμπ, οι δύο δράστες ακολούθησαν το κορίτσι εκτός και την παρέσυραν σε σκοτεινό δρομάκι στην περιοχή. Εκεί την υποχρέωσαν να κάνει σεξ μαζί τους και να επιδοθεί σε άλλες σεξουαλικές πράξεις.
Το θύμα δήλωσε στο δικαστήριο ότι είχε υποστεί σοκ και πως από τον φόβο της, δεν ήταν σε θέση να προβάλει αντίσταση και να παλέψει με τους δύο άντρες.
Το δικαστήριο έκρινε ότι η κοπέλα δεν πάλεψε αρκετά, ενώ η πράξη δεν είχε αρκετή βία, ώστε να θεωρηθεί βιασμός. Ο θείος και ανιψιός, οι δύο δράστες του αποτρόπαιου αυτού εγκλήματος, καταδικάστηκαν μόνο για «σεξουαλική παρενόχληση», παρ' ότι το σκεπτικό της απόφασης αποδέχεται ότι ήταν «μη συναινετικό σεξ».
Σύμφωνα με την κείμενη ποινική νομοθεσία στην Ισπανία, η καταδίκη για βιασμό τιμωρείται με κάθειρξη με 15 χρόνια και πάνω, ενώ η ενοχή για «σεξουαλική παρενόχληση» τιμωρείται το ανώτερο με 4,5 χρόνια φυλάκιση.
Στην Ισπανία ήδη έχει προκληθεί σάλος, με μεγάλες διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις χιλιάδων πολιτών, για άλλη υπόθεση ομαδικού βιασμού κοριτσιού από πέντε άντρες. Το δικαστήριο της καταλανικής πόλης προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, δημιουργώντας δεδικασμένο, το οποίο θα μπορεί πλέον να χρησιμοποιείται από τον εκάστοτε συνήγορο, πετυχαίνοντας σαφώς μειωμένη ποινή, για ένα εξαιρετικά απεχθές έγκλημα. (protothema.gr)

Σχόλια