Δικαστική ήττα για την Apple: Aποσύρονται μοντέλα iphone στη Γερμανία


Νέα δικαστική ήττα υπέστη στη Γερμανία η Αpple, από την αμερικανική εταιρεία κατασκευής μικροεπεξεργαστών Qualcomm . Το γερμανικό δικαστήριο αποφάσισε ότι η γνωστή αμερικανική εταιρεία κατασκευής κινητών τηλεφώνων και υπολογιστών δεν έχει το δικαίωμα να πουλάει στη Γερμανία τα μοντέλα iPhone 7, 7 Plus, 8, 8 Plus και το iPhone X.
Η Apple ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει ορισμένα παλαιότερα μοντέλα του iPhone από τη γερμανική αγορά και πως θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. Προ ημερών η Qualcomm είχε κερδίσει ανάλογη υπόθεση σε κινεζικό δικαστήριο το οποίο είχε απαγορεύσει την πώληση μοντέλων της Apple από το iPhone 6 μέχρι και το iPhone X.
H Apple έχει ασκήσει έφεση και στην Κίνα όπου εξακολουθεί να πουλάει όλα της τα μοντέλα, ωστόσο έκανε αλλαγές στο λογισμικό τους. Η απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου μπορεί να επηρεάσει την πώληση λίγων εκατομμυρίων τηλεφώνων από τις εκατοντάδες εκατομμύρια που πουλάει κάθε χρόνο η Apple, ωστόσο εντάσσεται στη ευρύτερη δικαστική διαμάχη μεταξύ Qualcomm και Apple.
H αμερικανική κανονιστική αρχή και η Apple έχουν ασκήσει αγωγή κατά της Qualcomm σε αμερικανικά δικαστήρια. Η Apple υποστηρίζει ότι η Qualcomm έχει εμπλακεί σε παράνομη δραστηριότητα ώστε να διατηρήσει το μονοπώλιό της στους επεξεργαστές που χρησιμοποιούνται στα μόντεμ των κινητών τηλεφώνων και επιτρέπουν τη σύνδεση των συσκευών με ασύρματα δίκτυα δεδομένων.
Στη γερμανική υπόθεση το δικαστήριο αποφάσισε πως η Apple έχει παραβιάσει μια πατέντα της Qualcomm, η οποία θα πρέπει να καταθέσει εγγύηση ύψους 668,4 εκατ. ευρώ ώστε να ισχύσει η απαγόρευση πώλησης παλαιότερων κινητών της Apple μέχρι να εκδικαστεί η έφεση. Το γερμανικό δικαστήριο απαίτησε την κατάθεση εγγύησης κρίνοντας πως αυτό θα είναι το ποσό που θα μπορούσε να διεκδικήσει η Apple ως διαφυγόντα κέρδη στην περίπτωση που κερδίσει την έφεση. (kathimerini.gr)

Σχόλια