Δικαστήριο καταδίκασε δημοσιογράφο για κριτική στον Ερντογάν


Δικαστήριο στην Τουρκία καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών και πέντε μηνών με αναστολή έναν δημοσιογράφο για προσβολή του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Ο Χουσνού Μαχαλί, γνωστός δημοσιογράφος που διατηρεί στήλη στην εφημερίδα Σοζτσού, η οποία τάσσεται υπέρ της αντιπολίτευσης, δεν θα οδηγηθεί στη φυλακή εξαιτίας του χρόνου που ήδη έχει εκτίσει προφυλακισμένος καθώς επίσης εκκρεμεί και η εκδίκαση της έφεσης κατά της απόφασης. Το δικαστήριο επίσης επέβαλε στον Μαχαλί ποινή φυλάκισης ενός έτους και οχτώ μηνών με αναστολή, για προσβολή κρατικών αξιωματούχων.
«Ο πελάτης μου καταδικάστηκε εξαιτίας των εκφράσεων που χρησιμοποίησε στη στήλη του, και στα tweets του. Αυτά θα έπρεπε να θεωρούνται ότι βρίσκονται εντός της ελευθερίας της κριτικής. Θα ασκήσουμε έφεση στην απόφαση», δήλωσε ο δικηγόρος του δημοσιογράφου, Ερτουγκρούλ Αϊντογκάν.
Ο Μαχαλί συνελήφθη το Δεκέμβριο του 2016 αφού κατηγόρησε την Τουρκία ότι χορηγεί βοήθεια σε τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία και αποκάλεσε δικτάτορα τον Ερντογάν. Αφέθηκε ελεύθερος τον Ιανουάριο του 2017, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Δεν προσέβαλα τον πρόεδρο. Τον προσφωνούσα πάντα κύριο Πρόεδρο. Η λέξη "δικτάτορας" δεν είναι μια προσβλητική λέξη. Απαιτώ την αθώωσή μου», είπε στην απολογία του, σύμφωνα με το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων DHA, τονίζοντας ότι ασκούσε τα δημοσιογραφικά του καθήκοντα. (newsbomb.gr)

Σχόλια