Αποσύρθηκε το νομοσχέδιο για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών

Αποσύρθηκε το νομοσχέδιο που προέβλεπε την διαίρεση του Πρωτοδικείου Αθηνών σε τρία Πρωτοδικεία, μία ημέρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου.
Το σχέδιο νόμου για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου της Αθήνας είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους δικηγόρους των Αθηνών και μάλιστα ο ΔΣΑ είχε πραγματοποιήσει δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα του οποίου ήταν συντριπτικά κατά της τριχοτόμησης. (ποσοστό 90,68%)
Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση με την οποία τον ενημερώνει πως αποσύρει το νομοσχέδιο προκειμένου να μελετήσει τη συγκεκριμένη διάταξη (3 Πρωτοδικεία, Ευελπίδων, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής). Το νομοσχέδιο που αποσύρεται και περιλαμβάνει τη διάταξη για την τριχοτόμηση, αφορά την κύρωση οδηγίας για την μείωση της ποινής κατηγορουμένων των οποίων το τεκμήριο αθωότητας έχει προσβληθεί από δηλώσεις δημοσίων λειτουργών.
Την Πέμπτη, 30.8.2018, πραγματοποίηθηκε συνάντηση του νέου Υπουργού Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου, με τον Πρόεδρο του ΔΣΑ, Δημήτρη Βερβεσό, στα γραφεία του ΔΣΑ.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, πέρα από το θέμα του Πρωτοδικείου, ενόψει του νέου δικαστικού έτους, ο Υπουργός θα προβεί σε άμεσες ενέργειες, ούτως ώστε να επιλυθεί η εκκρεμότητα που έχει δημιουργηθεί μετά την απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, για την υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης, η οποία προβλέπεται να ξεκινήσει να εφαρμόζεται, σύμφωνα με τον ν. 4512/2018, από τις 17.10.2018.
Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν επίσης θέματα της τρέχουσας καθημερινότητας των δικηγόρων, και ιδίως αυτά της καθυστέρησης στην εξυπηρέτηση των δικηγόρων και των ελλείψεων στην υλικοτεχνική υποδομή στο Πρωτοδικείο Αθηνών.
Επίσης, ο Υπουργός αποδέχθηκε την πρόσκληση να παρευρεθεί και να συμμετάσχει στην προσεχή συνεδρίαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, που θα πραγματοποιηθεί στην Ζάκυνθο, στις 12-14 Οκτωβρίου 2018. (newsbeast.gr/dsa.gr)

Σχόλια