Αρνείται να αποφασίσει για το θέμα των αμβλώσεων στην Βόρεια Ιρλανδία το Ανώτατο Δικαστήριο της Αγγλίας


Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου θεωρεί ότι ο ισχύων νόμος για την άμβλωση στην Βόρεια Ιρλανδία δεν συνάδει με τους νόμους περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ωστόσο αρνήθηκε να λάβει επίσημη απόφαση για την νομιμότητα της σχεδόν πλήρους απαγόρευσης των αμβλώσεων στην βρετανική επαρχία επικαλούμενο διαδικαστικούς λόγους.
Ειδικότερα, η πλειοψηφία των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου έκρινε ότι η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βόρειας Ιρλανδίας, η οποία προσέφυγε ενώπιον της ανωτάτης δικαστικής αρχής του Ηνωμένου Βασιλείου για να κρίνει εάν η σχεδόν ολοκληρωτική απαγόρευση της άμβλωσης στην βρετανική επαρχία είναι σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, «δεν έχει την αρμοδιότητα να καταθέσει τέτοιου είδους προσφυγή».
Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βόρειας Ιρλανδίας είχε ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο να αποφανθεί εάν η απαγόρευση της άμβλωσης σε περίπτωση βιασμού, αιμομιξίας ή σοβαρής δυσμορφίας του εμβρύου συνάδει με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η νομοθεσία περί αμβλώσεων στην Βόρεια Ιρλανδία επιτρέπει την άμβλωση μόνο σε περίπτωση σοβαρού κινδύνου για την ζωή της μητέρας. (πηγή:in.gr)

Σχόλια