Καταδίκη της Κύπρου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για αστυνομική βία κατά αλλοδαπού


Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Κυπριακή Δημοκραρία με απόφαση της 5ης Ιουνίου 2018, στην υπόθεση Khani Kabbara v. Cyprus (αρ. αίτησης 24459/12). Το Δικαστήριο δέχτηκε την προσφυγή του Καναδού υπηκόου Khani Kabbara που ισχυρίστηκε ότι έπεσε θύμα αστυνομικής βίας κατά την κράτησή του σε αστυνομικό τμήμα της Λεμεσού το 2011 και αναγνώρισε ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ (απάνθρωπη μεταχείριση και έλλειψη έρευνας σχετικά με το παράπονό του) επιδικάζοντας 25.000 ευρώ για ηθική βλάβη (μη χρηματική ζημία) και 3.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα.
Ο Ηani Abdul Khani Kabbara, Καναδός υπήκοος, 34 ετών, κάτοικος Καναδά, είχε συλληφθεί από την κυπριακή αστυνομία στις 27 Φεβρουαρίου 2011 έξω από μια τράπεζα στη Λεμεσό,  ως ύποπτος, μεταξύ άλλων, ότι είχε αποσπάσει χρήματα με πλαστή πιστωτική κάρτα και είχε οδηγηθεί αμέσως στο κεντρικό αστυνομικό τμήμα Λεμεσού. Την ίδια ημέρα εξετάστηκε από γιατρούς στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού και διαπιστώθηκαν σοβαροί τραυματισμοί.
Ο Kabbara επικαλούμενος το άρθρο 3 της ΕΣΔΑ (απαγόρευση βασανιστηρίων και απάνθρωπης μεταχείρισης) ισχυρίστηκε ότι έπεσε θύμα σωματικής κακοποίησης από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια της κράτησής του στο αστυνομικό τμήμα και δεν υπήρξε αποτελεσματική έρευνα από τις εθνικές Αρχές σχετικά με το παράπονό του. (cylegalnews.com/EΔΔΑ)

Σχόλια