∆εκτή για την έκδοση διαβατηρίου η συντετµηµένη αναγραφή τόπου γέννησης στο δελτίο ταυτότητας


Η Ελληνική Αστυνοµία, µε αιφνίδια απόφασή της, άρχισε να απορρίπτει αιτήµατα πολιτών για έκδοση διαβατηρίων επειδή στο δελτίο αστυνοµικής ταυτότητάς τους ο τόπος γέννησης αναγραφόταν συντετµηµένος, όπως «Θεσ/νίκη» ή «Αλεξ/πολη».
Με τον ισχυρισµό ότι η αναγραφή αυτή είναι εσφαλµένη, οπότε τα δελτία ταυτότητας είναι άκυρα και δεν µπορούν να χρησιµοποιηθούν για έκδοση διαβατηρίου, η ΕΛΑΣ εξανάγκαζε τους ενδιαφερόµενους να τα αντικαταστήσουν άµεσα, προκειµένου, στη συνέχεια, να επανυποβάλουν αίτηση για διαβατήριο, µε αποτέλεσµα την πρόσθετη επιβάρυνσή τους, χρονική και οικονοµική (καταβολή συµπληρωµατικού παραβόλου).
Ο Συνήγορος του Πολίτη ζήτησε διευκρινίσεις από την ΕΛΑΣ, επισηµαίνοντας (έγγραφο ΣτΠ_1) ότι τα δελτία ταυτότητας και τα διαβατήρια εκδίδονται από την ίδια αρχή, δηλαδή την ΕΛΑΣ, η οποία δεν µπορεί να αµφισβητεί το κύρος εγγράφων που η ίδια εξέδωσε.
Παρακάµπτοντας το ζήτηµα της ευθύνης των δικών της υπηρεσιών, η ΕΛΑΣ απάντησε (έγγραφο ΕΛΑΣ_1) εµµένοντας στις απορριπτικές πράξεις µε το επιχείρηµα ότι η σύντµηση είναι παράνοµη και το διαβατήριο δεν µπορεί να αποκλίνει από το δελτίο ταυτότητας.
Ο Συνήγορος του Πολίτη επανήλθε, διευκρινίζοντας στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, (έγγραφο ΣτΠ_2) ότι η ΕΛΑΣ µπορεί βέβαια να καταργήσει εφεξής τις συντµήσεις τοπωνυµίων, όχι όµως να επιβαρύνει τους πολίτες, µε απώλεια χρόνου και χρηµάτων, για µια συνηθισµένη διοικητική πρακτική που αναγόταν αποκλειστικά σε δική της ευθύνη.
Άλλωστε οι συντµήσεις αυτές είναι αναµφισβήτητα κατανοητές, οπότε ο τόπος γέννησης µπορεί µε ασφάλεια να µεταφέρεται στο διαβατήριο µε όποιο τρόπο κριθεί κατάλληλος.
Κατόπιν αυτού, η ΕΛΑΣ µετέβαλε στάση (έγγραφο ΕΛΑΣ_2) και έπαυσε να απορρίπτει αιτήµατα έκδοσης διαβατηρίων, επικαλούµενη την αρχή της χρηστής διοίκησης και απλώς υποδεικνύοντας, στους κατόχους δελτίων ταυτότητας µε συντετµηµένη αναγραφή τόπου γέννησης, ότι οφείλουν να τα αντικαταστήσουν σε εύθετο χρόνο. (Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Γιώργος Π. Νικολόπουλος Ειδικός επιστήµονας: Γιάννης Μόσχος)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά