Αντίθετη στην ίδρυση νέων Πρωτοδικείων στην Αττική η Ένωση Δικαστών


Ανακοίνωση με την οποία εκφράζει την αντίθεσή της στην ίδρυση δύο νέων πρωτοδικείων στην Αττική εξέδωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδας. Η ανακοίνωση έχει ως ακολούθως:
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης εξήγγειλε πριν λίγες ημέρες την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών και την δημιουργία δύο νέων Πρωτοδικείων στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.  Της απόφασης αυτής δεν προηγήθηκε καμία ακρόαση, συζήτηση, ούτε καν ενημέρωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, των Δικηγορικών Συλλόγων, των υπηρετούντων τη Δικαιοσύνη. Κατατέθηκε ως «αμετάκλητη απόφαση της Κυβέρνησης» και ο Υπουργός Δικαιοσύνης επιμένει να μην καλεί σε διάλογο την Ένωσή μας τη στιγμή που θέτει ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για την λειτουργία της Δικαιοσύνης.  
Μία εξαγγελία, που σε άλλες εποχές θα είχε ενδιαφέρον συζήτησης και εξεύρεσης των κατάλληλων προϋποθέσεων υλοποίησής της, στερείται νοήματος στην παρούσα φάση. Απουσιάζει εξ αρχής μία ολοκληρωμένη μελέτη υποστήριξης του εγχειρήματος από άποψη λειτουργικότητας, ανθρώπινων πόρων, υλικοτεχνικών υποδομών, χωροταξίας, βελτίωσης του επιπέδου παροχής υπηρεσιών στον πολίτη. Η ίδρυση δύο νέων μεγάλων Πρωτοδικείων στην Αττική προϋποθέτει την διάθεση τεράστιων κονδυλίων για τις κτιριακές εγκαταστάσεις, την πρόσληψη δικαστικών υπαλλήλων, την δημιουργία νέων οργανικών θέσεων δικαστικών λειτουργών. Την τελευταία διετία ζητήσαμε επανειλημμένα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης την αύξηση των οργανικών θέσεων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, για να επέλθει αποσυμφόρηση από τις εκκρεμείς υποθέσεις και για την ομαλοποίηση της κατάστασης που επικρατεί με την πρωτοφανή υπερχρέωση δικογραφιών ανά δικαστικό λειτουργό, χωρίς ωστόσο καμία ανταπόκριση. Μόνο το Πρωτοδικείο Αθηνών αυτή τη στιγμή έχει  πάνω από 300 κενά σε γραμματείς, επιμελητές και δακτυλογράφους. Η Ένωσή μας κατέβαλε την προηγούμενη διετία περίπου 20.000 ευρώ από τις εισφορές των μελών της για τη στήριξη της υλικοτεχνικής υποδομής Δικαστηρίων (μεταξύ άλλων και του Πρωτοδικείου Αθηνών) επειδή δεν ικανοποιούνταν βασικές ανάγκες, όπως αγορά φωτοτυπικών μηχανημάτων, φαξ, ηλεκτρονικών υπολογιστών κλπ. Μέχρι σήμερα δεν έχουν αποκατασταθεί οι τεράστιες ζημιές που προκλήθηκαν στο Εφετείο Αθηνών από την βομβιστική ενέργεια της 22ας Δεκεμβρίου 2017 με συνέπεια την δυσλειτουργία των υπηρεσιών.
Στις παρούσες οικονομικές συνθήκες επιτακτική ανάγκη και άμεσο καθήκον του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να συντηρήσει τις υπάρχουσες δομές, να προσλάβει διοικητικό προσωπικό καλύπτοντας τα τεράστια κενά σε όλη την Ελλάδα και να αυξήσει τις οργανικές θέσεις Δικαστών και Εισαγγελέων συμβάλλοντας ουσιαστικά στον κοινό στόχο που είναι η ποιοτική και γρήγορη απονομή της Δικαιοσύνης.

Σχόλια