Καταδίκη για φωτογραφία Ναζί με σβάστικα σε blog: To ΕΔΔΑ απέρριψε την προσφυγή του μπλόγκερ


To Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Nix v.Germany (αρ. προσφυγής 35285/16) απέρριψε με απόφασή του της 5ης Απριλίου 2018, την αίτηση Γερμανού που καταδικάστηκε επειδή πόσταρε στο blog του μια φωτογραφία του πρώην αρχηγού των Ναζί, Χάινριχ Χίμλερ ντυμένο με τη στολή του και με περιβραχιόνιο την σβάστικα.  Συγκεκριμένα, το 2015 το Δικαστήριο του Μονάχου καταδίκασε τον Νιξ μεταξύ άλλων και για χρήση συμβόλων αντισυνταγματικών οργανώσεων μετά το «ανέβασμα» στο blog του της φωτογραφίας του Χίμλερ. Η απόφαση επικυρώθηκε και στο Εφετείο.
Ο προσφεύγων, επικαλούμενος το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ελευθερία έκφρασης), υποστήριξε ότι τα δικαστήρια της Γερμανίας δεν έλαβαν υπόψη τους ότι το blog του αποσκοπούσε στη διαμαρτυρία ενάντια στις διακρίσεις κατά των παιδιών μεταναστών στο σχολικό και επαγγελματικό περιβάλλον.
Το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι το άρθρο 10 της ΕΣΔΑ έχει εφαρμογή για το διαδίκτυο και ειδικότερα για το blog του προσφεύγοντος. Η παρέμβαση στα δικαιώματά του δεν θα παραβίαζε ωστόσο τη Σύμβαση εάν πληρούνταν οι προϋποθέσεις του άρθρου 10 παρ.2 (περιορισμοί του δικαιώματος), συμπεριλαμβανομένου ότι η παρέμβαση «ήταν αναγκαία σε μια δημοκρατική κοινωνία».
Μια τέτοια εκτίμηση ωστόσο πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη γερμανική ιστορία ως παράγοντα βαρύνουσας σημασίας.
Το Δικαστήριο επιβεβαίωσε την προσέγγιση των εθνικών δικαστηρίων, λαμβάνοντας υπόψη την άποψη τους για ποιο λόγο ο προσφεύγων χρησιμοποίησε τη φωτογραφία του Χίμλερ με τη σβάστικα, ιδιαίτερα ότι χρησιμοποιήθηκε ως «μέσο που τραβάει την προσοχή». Ωστόσο, απαγορεύοντας την χρήση τέτοιων εικόνων με αυτό τον τρόπο, αυτό αποτελούσε ένα εκ των σκοπών της εθνικής νομοθεσίας που ποινικοποιεί την χρήση συμβόλων οργανώσεων που αντίκεινται στο Σύνταγμα.
Το ΕΔΔΑ τελικά απέρριψε την προσφυγή κρίνοντας ότι οι εθνικές Αρχές της Γερμανίας προέβαλαν ικανοποιητικούς και επαρκείς λόγους για την επέμβαση στο δικαίωμα του Νιξ της ελευθερίας της έκφρασης και δεν ξεπέρασαν τα όρια της διακριτικής τους ευχέρειας στην συγκεκριμένη υπόθεση. (ΕΔΔΑ/legalnews24.gr)

Σχόλια