Τρίζει το οικοδόμημα του ΕΦΚΑ: Αντισυνταγματικός ο Νόμος Κατρούγκαλου από το ΣτΕ σύμφωνα με πληροφορίες


Για δικαίωση μιλούν οι κοινωνικοί φορείς αν επιβεβαιωθούν πληροφορίες βάσει των οποίων η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε αντισυνταγματική την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) αλλά και των αγροτών στον ΕΦΚΑ, καθώς και τον υπολογισμό της εισφοράς του ΕΦΚΑ με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (26,95% επί του εισοδήματος).
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ την Παρασκευή 30/3/18, οι Σύμβουλοι με συντριπτική πλειοψηφία 17 υπέρ και 8 κατά, δικαίωσαν τους κλάδους των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων που προσέφυγαν στο ανώτατο δικαστήριο κρίνοντας αντισυνταγματική:
α) Την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) αλλά και των αγροτών στον ΕΦΚΑ. Αντίθετα, κρίθηκε σύννομη η ένταξη στον φορέα των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.
β) Τον υπολογισμό της εισφοράς του ΕΦΚΑ με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (26,95% επί του εισοδήματος)
Η δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ αναμένεται ότι θα προκαλέσει ρήγμα στο οικοδόμημα του ΕΦΚΑ, αφού ο φορέας έχει στηθεί με βάση ενιαίους κανόνες ασφάλισης και συνταξιοδότησης για όλους τους κλάδους των ασφαλισμένων. Αν λοιπόν ακυρωθεί τελικά η ένταξη μερίδας ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ, ουσιαστικά το όλο νομοθέτημα και η κατασκευή του νέου ασφαλιστικού συστήματος θα κινδυνεύσει με κατάρρευση.
Τις εξελίξεις σχετικά με τις διατάξεις του ν. 4387/2016 τόσο για την ένταξη των ελευθέρων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ όσο και για το ύψος των ασφαλιστικών τους εισφορών, σύμφωνα με την απόφαση που φέρεται ότι έλαβε το ΣτΕ κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες, με βάση την οποία εκρίθησαν αντισυνταγματικές οι εν λόγω διατάξεις, σχολίασε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός.
Όπως επισήμανε ο κ. Βερβεσός, αν οι πληροφορίες ευσταθούν, τούτο αποτελεί ιστορική δικαίωση για τους αγώνες του δικηγορικού κλάδου και τις μεγάλες κινητοποιήσεις του 2016. Παράλληλα, τόνισε ότι θα αποτελέσει «ανάσα» για όλους τους επιστήμονες ελεύθερους επαγγελματίες και υπενθύμισε ότι ο νέος ασφαλιστικός νόμος είχε προσβληθεί δικαστικά από τους δικηγόρους, διότι οδηγεί ουσιαστικά σε δήμευση του νόμιμου εισοδήματός τους.

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά