Γνωστός ακτιβιστής δικηγόρος αυτοπυρπολήθηκε και πέθανε στη Νέα Υόρκη


Ο γνωστός, ακτιβιστής δικηγόρος, Ντέιβιντ Μπάκελ, αυτοπυρπολήθηκε και πέθανε στη Νέα Υόρκη. Ο δικηγόρος που υπερασπιζόταν τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και ήταν υπέρμαχος της προστασίας του περιβάλλοντος αυτοπυρπολήθηκε σε προάστιο της Νέας Υόρκης διαμαρτυρόμενος για την οικολογική καταστροφή.  
Η σορός του 60χρονου Ντέιβιντ Μπάκελ, βρέθηκε από περαστικούς στο Prospect Park του Μπρούκλιν. Η αστυνομία εκτιμά ότι ο δικηγόρος πέθανε περίπου στις 6.30 το απόγευμα του Σαββάτου 14 Απριλίου 2018. Η εφημερίδα New York Times αναφέρει ότι έλαβε ένα σημείωμα στο οποίο ο δικηγόρος φέρεται να γράφει: «Οι περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη αναπνέουν τώρα αέρα που είναι ανθυγιεινός εξαιτίας των ορυκτών καυσίμων ενώ πολλοί πεθαίνουν πρόωρα εξαιτίας αυτών. Ο θάνατός μου αντανακλά αυτό που κάνουμε στον εαυτό μας». 
Η εφημερίδα Daily News αναφέρει ότι ο Μπάκελ άφησε ένα σημείωμα αυτοκτονίας όπου τόνιζε ότι ο θάνατός του θα ήταν «ηρωικός» και «μπορεί να βοηθήσει άλλους». Στο εν λόγω σημείωμα, ο Μπάκελ φέρεται να γράφει: «Μόλις αυτοπυρπολήθηκα ως ένδειξη διαμαρτυρίας».  
Ο Μπάκελ ήταν ο βασικός δικηγόρος στην πολύκροτη δίκη που αφορούσε τον Μπράντον Τίνα, ένα θύμα δολοφονίας της LGBT κοινότητας στη Νεμπράσκα. Σημειώνεται ότι η Χίλαρι Σουάνγκ κέρδισε Όσκαρ για την ταινία που εξιστορούσε την ιστορία του Τίνα το 1999 υπό τον τίτλο «Boys Do not Cry».  
Υπηρέτησε επίσης ως διευθυντής στη Lambda Legal, μια οργάνωση που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των LGBT, ενώ είχε υπερασπιστεί τις πρώτες υποθέσεις γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων στο Νιου Τζέρσεϊ και την Αϊόβα.  
Η Σούζαν Σόμερ πρώην δικηγόρος της Οργάνωσης δήλωσε στους Times ότι ο Μπακελ «ασχολιόταν με την δικαιοσύνη και με ό,τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος. Ήταν πολύ έξυπνος και μεθοδικός δικηγόρος. Ήταν στρατηγικός και κατάφερνε σαρωτικές νίκες». (lifo.gr)

Σχόλια