Σύλληψη δικηγόρου- Έρευνα και κατάσχεση στο γραφείο του: Καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο


To Eυρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε με απόφαση του της 27ης Μαρτίου 2018 (αρ. προσφυγής 5839/09) την Τουρκία για παραβίαση του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ (δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, της κατοικίας και της αλληλογραφίας) και επιδίκασε αποζημίωση 2.000 ευρώ σε δικηγόρο που προσέφυγε ενώπιον του Δικαστηρίου.
Ειδικότερα, η υπόθεση αφορούσε έρευνα και κατάσχεση στο γραφείο του δικηγόρου, όταν στις 13 Ιανουαρίου 2004 διεξήχθη από τις αστυνομικές Αρχές της Τουρκίας εκτεταμένη έρευνα σε κατοικίες και γραφεία ατόμων υπόπτων για ανάμειξη σε εγκληματική οργάνωση «λευκού κολλάρου».
Ένας από αυτούς ήταν και δικηγόρος Öztunç, ο οποίος συνελήφθη στο γραφείο όπου ασκούσε το επάγγελμά του ενώ έγινε έρευνα και στο χώρο εργασίας του. Στις 10 Μαΐου 2005 το Πρωτόδικο Δικαστήριο τον αθώωσε μερικώς. Τον Ιανουάριο του 2005, ο Öztunç ζήτησε αποζημίωση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε. Κατόπιν ο δικηγόρος άσκησε προσφυγή ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου, το οποίο διαπίστωσε ότι δεν ήταν αρμόδιο. Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο εν συνεχεία απέρριψε την έφεσή του.
Ο προσφεύγων στηριζόμενος ειδικότερα στο άρθρο 8 (δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, της κατοικίας και της αλληλογραφίας) ισχυρίστηκε ενώπιον του ΕΔΑΔ ότι η έρευνα και η κατάσχεση που πραγματοποιήθηκαν στο γραφείο όπου ασκούσε ως δικηγόρος το επάγγελμά του, ήταν παράνομες και ότι δεν είχε αποτελεσματική νομική προστασία για το συγκεκριμένο γεγονός.
Το Δικαστήριο δέχτηκε τον ισχυρισμό και επιδίκασε στον δικηγόρο ως χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη το ποσό των 2.000 ευρώ καταλογίζοντας στην Τουρκία παράβαση του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ.  (legalnews24.gr)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά