Καταδίκη της Κύπρου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις συνθήκες στις φυλακές


To Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) καταδίκασε την Κύπρο για παραβίαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης (ΕΣΔΑ) με απόφασή του της 3ης Απριλίου 2018. Συγκεκριμένα, κατά της Δημοκρατίας στράφηκε με προσφυγή (αρ.21318/12) ένας Πολωνός υπήκοος, ο Robert Tadeusz Danilczuk, 58 ετών, ο οποίος αυτή τη στιγμή κρατείται στην φυλακή του Czarne στην Πολωνία. Ο προσφεύγων διαμαρτυρήθηκε για ανεπαρκείς συνθήκες κράτησης στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας. Ειδικότερα, το 2011 ο Danilczuk καταδικάστηκε για σειρά αδικημάτων στην Κύπρο, μεταξύ των οποίων ληστεία, κλοπή, τροχαίες παραβάσεις και παράνομη διαμονή σε ποινές από 6 μήνες ως 2 χρόνια φυλάκιση, που συνέτρεξαν.
Πέρασε ολόκληρη την περίοδο της κράτησης του από το Σεπτέμβριο του 2010, οπότε και προφυλακίστηκε μέχρι το Μάιο του 2012 όταν αποφυλακίστηκε με προεδρική χάρη, σε τρία διαφορετικά συγκροτήματα των Κεντρικών Φυλακών.
Ο Πολωνός επικαλούμενος το άρθρο 3 της ΕΣΔΑ (απαγόρευση απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης) διαμαρτυρήθηκε για τον υπερπληθυσμό των φυλακών, την έλλειψη επαρκούς φωτισμού και θέρμανσης στα κελιά καθώς και την έλλειψη συνθηκών υγιεινής σε αυτά. Ιδιαίτερα, σε σχέση με το τελευταίο, ανέφερε την δυσκολία πρόσβασης στις τουαλέτες (καθώς δεν υπήρχαν τουαλέτες μέσα στα κελιά) καθώς και ότι όταν τα κελιά κλειδώνονταν, ήταν αναγκασμένος να ουρεί μέσα σε ένα μπουκάλι και να αφοδεύει μέσα σε μια σακούλα σκουπιδιών.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς του Πολωνού κρατούμενου και δέχτηκε ότι παραβιάστηκε το άρθρο 3 της ΕΣΔΑ. Σημειώνεται ότι ο προσφεύγων δεν υπέβαλε αίτηση χρηματικής ικανοποίησης. (hudoc.echr.coe.int/cylegalnews.com)

Σχόλια