Ένα like στο Facebook τον έστειλε φυλακή. Τα social media όλο και πιο συχνά αντικείμενο δικαστικών υποθέσεων


Τα social media και η συμπεριφορά των χρηστών τους αποτελούν πλέον συχνό αντικείμενο σε δικαστικές υποθέσεις, τόσο αστικής φύσης όσο και ποινικής. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η καταδίκη ενός πρώην συζύγου για παρενόχληση της συζύγου του μέσω του Facebook. Στη συγκεκριμένη υπόθεση η  δικαστής είχε προειδοποιήσει τον Timothy Weiner να σταματήσει να παρενοχλεί την πρώην σύζυγό του στο Facebook, διατάσσοντας το πρώην ζευγάρι να μην ενοχλεί ή απειλεί ο ένας τον άλλο μέσω των κοινωνικών δικτύων.
Αλλά μια εβδομάδα αργότερα, μια φωτογραφία με πρώην σύζυγο εμφανίστηκε σε σελίδα του Facebook  για τα δικαιώματα των πατεράδων που ονομάζεται "Μητέρες που κακοποιούν παιδιά". Ο Weiner έκανε like στη σελίδα αυτή και αυτό ήταν αρκετό για το δικαστήριο της Φλόριντα να στείλει τον Weiner στη φυλακή για το αδίκημα της περιφρόνησης.
Η περίπτωση δείχνει πώς η μαζική χρήση των κοινωνικών δικτύων επηρεάζει το δικαστικό σύστημα στην πολιτεία της Φλόριντα και πέραν αυτής.
Όπως αναφέρουν εξειδικευμένοι δικηγόροι πάνω στα social media, τα κοινωνικά μέσα σχετίζονται πλέον με όλες τις υποθέσεις, μεγάλες, μικρές, ποινικές και αστικές. Οι άνθρωποι στις μέρες μας δεν κάνουν κάτι άλλο από το να ποστάρουν, τουιτάρουν και να κάνουν like.  
Πάνω στο ίδιο θέμα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η επικείμενη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Φλόριντα που θα καθορίσει τι είναι πραγματικά ένας «φίλος του Facebook», σε μια υπόθεση που αναμένεται να κριθεί η «φιλία» στο γνωστό κοινωνικό δίκτυο ανάμεσα σε ένα δικαστή και δικηγόρο που συμμετέχουν στην ίδια δίκη.(tbo.com/legalnews24.gr)

Σχόλια