Δολοφονία δημοσιογράφου και της συντρόφου του: Το ΕΚ ζητά έρευνα της υπόθεσης και καλύτερη προστασία των δημοσιογράφων


Η βελτίωση της νομοθεσίας, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των δημοσιογράφων, των bloggers και των πληροφοριοδοτών αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Αφορμή η αποτρόπαια δολοφονία του 27χρονου Σλοβάκου δημοσιογράφου Ján Kuciak και της αρραβωνιαστικιάς του Martina Kušnírová.
Το άτυχο ζευγάρι βρέθηκε νεκρό στα τέλη του Φεβρουαρίου 2018 στο διαμέρισμα τους, με τραύματα από πυροβολισμούς. Ο 27χρονος Kuciak εργαζόταν για τρία χρόνια στην ενημερωτική ιστοσελίδα Aktuality.sk
Αρκετές εφημερίδες της Σλοβακίας δημοσίευσαν το τελευταίο άρθρο του Kuciak, με το οποίο συσχέτιζε την ιταλική μαφία με πολιτική διαφθορά υψηλού επιπέδου.
Στο άρθρο, το οποίο δεν είχε προλάβει να ολοκληρώσει, ο άτυχος 27χρονος ισχυρίστηκε ότι επιχειρηματίες στην ανατολική Σλοβακία με συνδέσμους με την περιβόητη μαφία Ndrangheta της Καλαβρίας, καταχρώνται τα ταμεία της ΕΕ.
Πλήρη συμμετοχή της Europol στις έρευνες για τις δολοφονίες του Σλοβάκου δημοσιογράφου και της αρραβωνιαστικιάς του και καλύτερη προστασία των δημοσιογράφων ζήτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης που διεξήχθη πριν λίγες ημέρες στην ολομέλεια του ΕΚ τη διεξαγωγή ανεξάρτητης, διεθνούς και εμπεριστατωμένης έρευνας προκειμένου να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι δράστες των δολοφονιών του Σλοβάκου δημοσιογράφου Ján Kuciak και της αρραβωνιαστικιάς του Martina Kušnírová.
Ζήτησαν ακόμη τη βελτίωση της νομοθεσίας, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των δημοσιογράφων, των bloggers και των πληροφοριοδοτών.
Η ολομέλεια συζήτησε ακόμη τις αποκαλύψεις του Kuciak στο τελευταίο του άρθρο, το οποίο δημοσιεύθηκε μετά το θάνατό του, σχετικά με την ενδεχόμενη κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων στη Σλοβακία και τους πιθανούς δεσμούς Σλοβάκων πολιτικών με ομάδες οργανωμένου εγκλήματος.
Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν τη διερεύνηση αυτών των καταγγελιών και τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), ενώ κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει πάλι τη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης της ΕΕ για την καταπολέμηση της διαφθοράς. (europarl.europa.eu)
Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση του ΕΚ μαγνητοσκοπημένη εδώ.

Σχόλια