Συγκλονίζει ο θάνατος 29χρονης κοπέλας στην Κύπρο: Ο ιερέας που την υιοθέτησε και την κακοποιούσε σεξουαλικά καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση και επέστρεψε στα καθήκοντά του

Συγκλονίζει την κοινωνία της Κύπρου η υπόθεση θανάτου μιας 29χρονης κοπέλας, της Έλενας Φραντζή, καθώς έφερε στο φως εκτός από τα τραγικά βιώματα της αδικοχαμένης κοπέλας και τις τεράστιες ευθύνες του κρατικού μηχανισμού. Το κορίτσι σε ηλικία 4 ετών περίπου δόθηκε από τις κοινωνικές υπηρεσίες σε ανάδοχη οικογένεια, καθώς οι φυσικοί του γονείς ήταν αλκοολικοί. Ωστόσο ο ιερέας, θετός πατέρας της την κακοποιούσε σεξουαλικά ενώ η θετή μητέρα της παπαδιά την κακοποιούσε σωματικά. Η κοπέλα κατήγγειλε τα περιστατικά, ωστόσο το Γραφείο Ευημερίας δεν ασχολήθηκε με τις καταγγελίες της, ενώ μετά από πολύ καιρό ασκήθηκε ποινική δίωξη μόνον κατά του θετού πατέρα της για ήσσονος απαξίας αδίκημα (άσεμνη επίθεση εναντίον γυναικός).
Η απόφαση του Εφετείου που εκδόθηκε στις 25 Ιουνίου 2014 και επικύρωσε την καταδίκη του ιερέα, θετού πατέρα της που την κακοποιούσε σεξουαλικά, αποκαλύπτει τα όσα έζησε η 29χρονη αλλά επίσης αφήνει σαφείς αιχμές για το Γραφείο Ευημερίας αλλά και για το γεγονός ότι δεν είχε ασκηθεί δίωξη στη θετή μητέρα της, η οποία επίσης την κακοποιούσε σωματικά και ψυχολογικά.
Είναι ενδεικτικό ότι η εν λόγω δικαστική απόφαση ξεκινάει με την εξής φράση: «Τα δεδομένα που τέθησαν ενώπιον του πρωτοδίκου Δικαστηρίου και υπό τύπο αναθεώρησης της κρίσης του ενώπιον του Εφετείου είναι ιδιαιτέρως θλιβερά ως προς τις εκφάνσεις της ανθρώπινης συμπεριφοράς».
Ο ιερέας θετός πατέρας της κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε σε μια και μοναδική κατηγορία ότι της άσεμνης επίθεσης κατά της θετής του κόρης σε διάστημα 7 περίπου ετών κατά παράβαση των άρθρων 151 και 35 του Κυπριακού Ποινικού Κώδικα, Κεφ. 154.
Σε άλλο σημείο η απόφαση του Εφετείου αναφέρει: «Ως προς την έφεση κατά της ποινής, ο εφεσείων καταδικάστηκε σε 18μηνη φυλάκιση, το δε Δικαστήριο δικαιολόγησε το ποινικό αυτό μέτρο με αναφορά στο λευκό ποινικό μητρώο του, την ευδόκιμη επαγγελματική υπηρεσία του και τα δεδομένα που προέκυπταν από την έκθεση του Γραφείου Ευημερίας που περιέγραφε τον εφεσείοντα ως προερχόμενο από διασπασμένη πολυμελή οικογένεια χαμηλής κοινωνικοοικονομικής κατάστασης και με δύσκολα παιδικά βιώματα. Το Δικαστήριο έλαβε υπόψη ότι κατά τον ουσιώδη χρόνο των αδικημάτων η ποινή που προβλεπόταν ήταν κατ΄ ανώτατο όριο φυλάκιση δύο ετών, η οποία αργότερα αυξήθηκε στα πέντε έτη. Το Δικαστήριο βέβαια παρέμεινε στην προβλεπόμενη τότε ποινή των δύο ετών χαρακτηρίζοντας την ενώπιον του υπόθεση ως από τις σοβαρότερες του είδους». 
Και το Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο, που τελικά απέρριψε την έφεση του ιερέα, κλείνει με την εξής παρατήρηση: «Το Εφετείο δεν μπορεί να μην σχολιάσει αρνητικά τη μη δίωξη και της συζύγου του εφεσείοντος για τη συμπεριφορά της έναντι της παραπονούμενης που όπως ήδη σημειώθηκε προηγουμένως ήταν δεδομένη από την υπεράσπιση κατά την αντεξέταση της παραπονούμενης. Ταυτόχρονα, και η συγκεκριμένη Λειτουργός του Γραφείου Ευημερίας που ήταν υπεύθυνη τότε για την παραπονούμενη φαίνεται να μην επιτέλεσε το καθήκον της ως έπρεπε. Σε αυτού του είδους τις υποθέσεις πρέπει η πολιτεία μέσω της Νομικής Υπηρεσίας να διώκει για τις ενέργειες ή τις παραλείψεις τους το σύνολο των ατόμων που επέδειξαν μια ποινικά κολάσιμη συμπεριφορά έναντι αθώων παιδιών ώστε και το Δικαστήριο να έχει ενώπιον του την ολοκληρωμένη εικόνα για να επιτελέσει ορθά και δίκαια το ιδιαιτέρως δύσκολο στις περιπτώσεις αυτές έργο του».
Με την έκτιση της ποινής των 18 μηνών ο ιερέας, έχοντας τη στήριξη της Εκκλησιαστικής Αρχής, επέστρεψε στα καθήκοντά του, κάτι που προκάλεσε τον συγκλονισμό της Έλενας, η οποία παράτησε τις σπουδές της. Στα χρόνια που ακολούθησαν, η νεαρή κοπέλα ζούσε με επίδομα που λάμβανε από το κράτος, όμως πλέον, τα ψυχικά της τραύματα από τις κακουχίες που είχε υποστεί τα προηγούμενα χρόνια, ήταν περισσότερο από εμφανή. Την  Παρασκευή 23 Μαρτίου η Έλενα βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στη Λευκωσία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες είχε στο παρελθόν προσπαθήσει να βάλει τέλος στη ζωή της. (πηγή: cylegalnews.com) 

Σχόλια