Ακρωτηριασμός γυναικείων γεννητικών οργάνων: 500 χιλιάδες γυναίκες στην Ευρώπη έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή

500 χιλιάδες γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 200 εκατομμύρια σε ολόκληρο τον κόσμο, ζουν με τις επιπτώσεις που έχει επιφέρει ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων .
Η κλειτοριδεκτομή (FGM), αποτελεί μια από τις πιο αποτρόπαιες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι η πλήρης ή μερική αφαίρεση των εξωτερικών γυναικείων γεννητικών οργάνων. Τις περισσότερες φορές γίνεται σε κορίτσια μεταξύ πέντε και οκτώ ετών, συνήθως κάτω από πολύ κακές συνθήκες υγιεινής.  Δεν υπάρχουν ιατρικά οφέλη, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές σωματικές και ψυχολογικές συνέπειες για μια ζωή.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Κλειτοριδεκτομής που ήταν στις 6 Φεβρουαρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επανέλαβε την έκκληση για τερματισμό αυτής της βάρβαρης τακτικής σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η κλειτοριδεκτομή πραγματοποιείται ακόμα σε μερικές χώρες της Αφρικής, της Ασίας και Μέσης Ανατολής,. Ωστόσο, νέα κορίτσια από οικογένειες μεταναστών δεν είναι ασφαλείς ούτε στην Ευρώπη, όπου η κλειτοριδεκτομή θεωρείται έγκλημα. Για την ακρίβεια, 500 χιλιάδες γυναίκες σε ολόκληρη την Ευρώπη, έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων, ενώ 180 χιλιάδες γυναίκες και κορίτσια κινδυνεύουν να υποστούν κλειτοριδεκτομή κάθε χρόνο.
«Η κουλτούρα, τα έθιμα, η θρησκεία ή η τιμή δεν μπορούν να δικαιολογήσουν καμία πράξη βίας κατά των γυναικών», δήλωσε η πρόεδρος της επιτροπής του ΕΚ για τα δικαιώματα των γυναικών Vilija Blinkevičiūtė (Σοσιαλιστές, Λιθουανία).
Το 2013, η ΕΕ παρουσίασε νέα στρατηγική για τον τερματισμό της κλειτοριδεκτομής. Τώρα, οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει τα αποτελέσματα. Επίσης, το 2012 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αναγνώρισε τον γυναικείο γενετήσιο ακρωτηριασμό ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ψήφισε ομόφωνα να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για την κατάργησή του. (πηγή: ΕΚ)

Σχόλια