Καταδικάστηκε χειρουργός που χάραξε τα αρχικά του στο συκώτι δύο ασθενών κατά τη διάρκεια εγχείρισης

Σε 12μηνη κοινωνική εργασία και πρόστιμο 10.000 λιρών (περίπου 11.000 ευρώ) καταδικάστηκε ο Βρετανός χειρουργός που χάραξε τα αρχικά του ονόματός του στο συκώτι δύο ασθενών κατά τη διάρκεια μιας μεταμόσχευσης το 2013.  
Ο 53χρονος, Simon Bramhall, χρησιμοποίησε ένα λέιζερ αργού που χρησιμεύει στις μεταμοσχεύσεις ήπατος για να σταματά τυχόν αιμορραγίες, για να χαράξει τα αρχικά του ονόματός του, «SB».  
Το «αποτύπωμά» του δεν επρόκειτο να επηρεάσει τη λειτουργία του ήπατος των ασθενών και θα εξαφανιζόταν από μόνο του κάποια στιγμή στο μέλλον. Ωστόσο, ένας από τους ασθενείς χρειάστηκε να χειρουργηθεί ξανά λίγο αργότερα με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί το έργο του.  
Αρχικά, την ίδια χρονιά, ο Bramhall είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα από το πόστο του ως χειρουργός στο νοσοκομείο «Queen Elizabeth» στο Μπέρμιγχαμ.  Λίγους μήνες αργότερα υπέβαλλε την παραίτησή του εν μέσω της εσωτερικής πειθαρχικής έρευνας που βρισκόταν σε εξέλιξη.  
Μιλώντας στον Τύπο εκείνη την περίοδο είχε δηλώσει πως η πράξη του να χαράξει τα αρχικά του ονόματός του στο συκώτι δύο ασθενών ήταν λάθος. «Είναι μια υπόθεση πέρα από τις συνηθισμένες και ιδιαίτερα περίπλοκη» είπε στο δικαστήριο τον περασμένο μήνα ο εισαγγελέας Tony Badenoch, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει νομικό προηγούμενο στο ποινικό δίκαιο".
Οι πράξεις του γιατρού ήταν "σκόπιμες και συνειδητές", συνέχισε. "Δεν επρόκειτο για μεμονωμένο γεγονός αλλά για μια πράξη που επανέλαβε δύο φορές (...) παρουσία των συναδέλφων του», τόνισε.  
O δικαστής, Paul Farrer διέταξε τον Bramhall σε 120 ώρες απλήρωτης κοινωνικής εργασίας λέγοντάς του, μεταξύ άλλων: «Και οι δύο εγχειρήσεις ήταν δύσκολες και διήρκεσαν πολλές ώρες. Καταλαβαίνω ότι και στις δύο περιπτώσεις ήσασταν κουρασμένος και στρεσαρισμένος και δέχομαι πως αυτό είναι πιθανό να επηρέασε την κρίση σας. Η πράξη σας αυτή ήταν αποτέλεσμα επαγγελματικής αλαζονείας τέτοιου βαθμού που φτάνει ως την εγκληματική συμπεριφορά. Αυτό που κάνατε ήταν κατάχρηση εξουσίας. Προδώσατε την εμπιστοσύνη των ασθενών που σας εμπιστεύτηκαν. Δέχομαι ότι δεν είχατε πρόθεση και πως η βλάβη που προκαλέσατε δεν ήταν σημαντική». (Πηγή: lifo.gr)

Σχόλια