Πρώην αστυνομικός δικάζεται για 59 φόνους, ενώ έχει ήδη καταδικαστεί για άλλους 22

Ένας Ρώσος, πρώην αστυνομικός, ο οποίος έχει ήδη καταδικαστεί για τη δολοφονία 22 γυναικών, βρίσκεται ξανά ενώπιον της δικαιοσύνης για άλλους 59 φόνους, και τυχόν καταδίκη θα τον καταστήσει τον πιο αιμοσταγή κατά συρροή δολοφόνο στην πρόσφατη ιστορία της Ρωσίας. Ο Μιχαήλ Ποπκόφ, 53 ετών, εκτίει ήδη ποινή ισόβιας κάθειρξης επειδή βίασε και σκότωσε 22 γυναίκες στην πόλη Ανγκάρσκ της Σιβηρίας, αφού προηγουμένως τις είχε παραπλανήσει ώστε να μπουν μέσα στο αστυνομικό αυτοκίνητό του.
Μια νέα δίκη, η πρώτη ακροαματική συνεδρίαση της οποίας πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες κεκλεισμένων των θυρών, πρόκειται να κρίνει αν είναι ένοχος για άλλους 59 φόνους.
Επονομασθείς ως «ο μανιακός του Ανγκάρσκ», ο πρώην αστυνομικός, ο οποίος έφυγε από την αστυνομία το 1998, εγκατέλειπε τα θύματά του -ιερόδουλες αλλά και μητέρες - μέσα σε δάση, σε κοιμητήρια ή στην άκρη δρόμων. Δύο γυναίκες είχαν καταφέρει να επιζήσουν των επιθέσεων του Μιχαήλ Ποπκόφ, παρά τα σοβαρά τραύματά τους.
Οι ερευνητές εντόπισαν τον δράστη το 2012, αφού έκαναν αναλύσεις DNA μεταξύ των κατοίκων που διαθέτουν αυτοκίνητο με ελαστικά που αντιστοιχούσαν στα ίχνη που υπήρχαν στους τόπους των εγκλημάτων.
Ο πρώην αστυνομικός έβαζε στόχο γυναίκες που βρίσκονταν σε κατάσταση ευθυμίας ή ζούσαν ζωή την οποία θεωρούσε «ανήθικη», και τις σκότωνε με τσεκούρι ή σφυρί, αφηγήθηκε τον Δεκέμβριο στον ενημερωτικό ιστότοπο Meduza.
«Πρόκειται για έναν μανιακό, έχει μια ανεξέλεγκτη επιθυμία να διαπράττει φόνους», διέγνωσε ο ερευνητής Εβγκένι Καρτσέβσκι, τον οποίο επικαλείται το σάιτ Meduza, διευκρινίζοντας ότι ο φονιάς θεωρείται εντούτοις ότι είναι πλήρως υπεύθυνος για τους φόνους.
Αν κριθεί ένοχος γι' αυτούς τους 81 φόνους, που πραγματοποιήθηκαν από το 1992 έως το 2010, ο Ποπκόφ θα σπάσει το μακάβριο «ρεκόρ» δύο άλλων κατά συρροή δολοφόνων που είναι οι γνωστότεροι της Ρωσίας, του Αντρέι Τσικατίλο, ο οποίος εκτελέσθηκε το 1994 για τους φόνους 53 εφήβων και παιδιών, και του Αλεξάντρ Πιτσούσκιν, ο οποίος καταδικάσθηκε το 2007 σε ισόβια κάθειρξη για τους φόνους πολλών ανθρώπων. (cnn.gr)

Σχόλια