Τρία χρόνια φυλάκιση στον δικηγόρο που δήλωσε ότι ο βιασμός των γυναικών είναι "εθνικό καθήκον"

Σε τρία χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε ο δικηγόρος από την Αίγυπτο που είχε δηλώσει δημόσια σε τηλεοπτική εκπομπή ότι οι βιασμοί και η παρενόχληση των γυναικών που φορούν αποκαλυπτικά ρούχα όπως τα σκισμένα τζιν είναι «εθνικό καθήκον». Στον δικηγόρο Nabih al-Wahsh επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο 20 χιλιάδων αιγυπτιακών λιρών, δηλαδή 839 αγγλικών λιρών.  Μετά τις δηλώσεις προκλήθηκε θύελλα αντιδράσεων και η εισαγγελία του Καϊρου της Αιγύπτου ξεκίνησε δικαστική δίωξη εναντίον του δικηγόρου με την κατηγορία της «διατάραξης της αστικής ειρήνης και βλάβης του δημόσιου συμφέροντος», λόγω υποκίνησης της σεξουαλικής παρενόχλησης εναντίον των γυναικών.
Το Κάιρο θεωρείται η πιο επικίνδυνη για τις γυναίκες, μεταξύ των μεγάλων πόλεων, σύμφωνα με διεθνή έρευνα. Επίσης σύμφωνα με μια μελέτη του 2008, 83% των γυναικών της Αιγύπτου δήλωσαν ότι έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση και το 53% των ανδρών κατηγορούν ότι οι γυναίκες προκάλεσαν την παρενόχληση.
Ο al-Wahsh έχει προκαλέσει και στο παρελθόν με τις απόψεις του, καθώς έχει δηλώσει ότι το Ολοκαύτωμα των Εβραίων είναι φανταστικό γεγονός και αυτοαποκαλείται «αντισημίτης» ενώ ανέφερε ότι αν δει μπροστά του έναν Ισραηλινό, θα τον σκοτώσει.
Ο δικηγόρος μάλιστα έχει εκφράσει την αντίθεση του στο να υπάρχουν γυναίκες δικαστές.
Το 2014, οι αλλαγές στον αιγυπτιακό ποινικό κώδικα επέφεραν την ποινικοποίηση της σεξουαλικής παρενόχλησης και επέβαλαν τιμωρίες για τους δράστες, συμπεριλαμβανομένων  ποινών φυλάκισης και προστίμων. Ο νόμος τιμωρεί πλέον εκείνους που διαπράττουν σεξουαλική επίθεση με φυλάκιση τριών έως επτά ετών. 

Σχόλια