Σπάνια δικαστική υπόθεση: Ζαχαροπλάστης αρνήθηκε να παρασκευάσει γαμήλια τούρτα σε ζευγάρι ομοφυλοφίλων

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ καλείται να αποφανθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου 2018 αν ένας ζαχαροπλάστης από το Κολοράντο είχε δικαίωμα να αρνηθεί να παρασκευάσει μία τούρτα γάμου σ' ένα ομοφυλόφιλο ζευγάρι για θρησκευτικούς λόγους. Η υπόθεση, γνωστή και ως Masterpiece Cakeshop, έχει απασχολήσει τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και την κοινή γνώμη.
Στην ασυνήθιστη δίκη, έρχονται αντιμέτωποι ένας ζαχαροπλάστης της Πολιτείας του Κολοράντο, ο Τζακ Φίλιπς, και δύο άνδρες που είναι σήμερα παντρεμένοι μεταξύ τους, ο Ντέιβ Μάλινς και ο Τσάρλι Κρεγκ.
Τον Ιούλιο του 2012, ο ζαχαροπλάστης Τζακ Φιλιπς, επικαλούμενος τη χριστιανική πίστη του, εξήγησε μέσα στο ζαχαροπλαστείο του, το «Masterpiece Cakeshop» που βρίσκεται σε προάστιο του Ντένβερ, ότι δεν μπορεί να πάρει παραγγελία που να προέρχεται από τους κυρίους Μάλινς και Κρέιγκ.
Οι δύο σύζυγοι κατέθεσαν τότε μήνυση βάσει ενός νόμου του Κολοράντο που απαγορεύει στα καταστήματα που υποδέχονται κοινό να κάνουν οποιεσδήποτε διακρίσεις.
Τις τελευταίες εβδομάδες, στρατιές από δικηγόρους και λομπίστες έκαναν εκστρατεία υπέρ του ζευγαριού ή υπέρ του ζαχαροπλάστη.
Ο Τζακ Φίλιπς υποστηρίζεται από περίπου είκοσι αμερικανικές Πολιτείες, δεκάδες μέλη του Κογκρέσου και από το σύνολο των συντηρητικών χριστιανικών οργανώσεων των ΗΠΑ.
Όμως αυτή που έχει κυρίως κινητοποιηθεί υπέρ του είναι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία υποστηρίζει πως ο Φίλιπς δεν μπορεί να εξαναγκασθεί να χρησιμοποιήσει την τέχνη του στη ζαχοροπλαστική παραβιάζοντας τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του.
Το ομοφυλόφιλο ζευγάρι υπερασπίζονται η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) και πολυάριθμες οργανώσεις που υποστηρίζουν πως μια ήττα στο μέτωπο των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων θα ακολουθηθεί από άλλες οπισθοχωρήσεις στα δικαιώματα των πολιτών.
Σύμφωνα με την Ντάριελι Ροντρίγκες, της δικηγορικής οργάνωσης Lawyers Committee for Civil Rights Under Law, η υπόθεση Masterpiece Cakeshop μπορεί να συγκριθεί με μια υπόθεση που χρονολογείται από το 1968 και στην οποία ο ιδιοκτήτης μιας αλυσίδας εστιατορίων μπάρμπεκιου είχε αρνηθεί να σερβίρει τους μαύρους λόγω των φυλετικών πεποιθήσεών του.
Ο συνήγορος του ζαχαροπλάστη απορρίπτει την ρατσιστική πτυχή του περιστατικού: «Η φυλή δεν έχει καμιά σχέση μ' αυτό που ορίζει έναν γάμο. Ο γάμος ως ένωση ανάμεσα σ' έναν άνδρα και μια γυναίκα είναι μια πίστη ριζωμένη στις πιο μεγάλες παγκόσμιες θρησκείες -τον ιουδαϊσμό, το ισλάμ και τον χριστιανισμό - όποια κι αν είναι η εποχή, οι πολιτισμοί ή οι φυλές», υποστηρίζει ο δικηγόρος του Φίλιπς, Τεντέσκο. (πηγή: news.gr)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά