Δίκη για ομαδικό βιασμό στην Ισπανία: Σοκαρισμένη η κοινή γνώμη με τις αποκαλύψεις

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πολύκροτη δίκη για υπόθεση ομαδικού βιασμού στην Ισπανία, η οποία έχει κινητοποιήσει χιλιάδες Ισπανίδες ενώ έχει προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον στους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, πέντε άνδρες από τη Σεβίλλη ηλικίας από 27 έως 29 ετών  κατηγορούνται για ομαδικό βιασμό νεαρής γυναίκας 18 ετών κατά τη διάρκεια της γιορτής του Σαν Φερμίν, που προσελκύει κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες στην Παμπλόνα.
Οι πέντε κατηγορούμενοι βιντεοσκόπησαν την πράξη τους, στις 7 Ιουλίου 2016, πριν συλληφθούν την επομένη, κατηγορηθούν για σεξουαλική επίθεση, που στην Ισπανία περιλαμβάνει και τον βιασμό, και προφυλακιστούν.
Οι πέντε νεαροί μάλιστα είχαν ονομάσει την ομάδα τους «Manada» (Αγέλη Λύκων), και χρησιμοποιούσαν το WhatsApp για να καυχηθούν για τις πράξεις τους.
Η εισαγγελία ζήτησε την επιβολή 22ετούς ποινής κάθειρξης για τους πέντε, που αρνούνται ότι είχαν οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή χωρίς τη συναίνεση της γυναίκας και παραδέχονται μόνο την κλοπή του κινητού της τηλεφώνου.
Ο Αγκουστίν Μαρτίνεθ Μπεθέρα, συνήγορος ορισμένων από τους κατηγορούμενους, δήλωσε ότι αυτά που ακούγονται στα βίντεο «δεν δείχνουν ούτε συναίνεση ούτε την αντίθετη ερμηνεία».
Η απόφαση του δικαστή να περιλάβει στον φάκελο της υπόθεσης την έρευνα ιδιωτικού ντετέκτιβ για τη ζωή του θύματος προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες.
Η φράση «Yo si te creo» (Εγώ σε πιστεύω) κατέκλυσε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τραγουδήθηκε από χιλιάδες γυναίκες σε διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα.
«Αυτό που χρησιμοποιείται για να ενοχοποιηθεί, υποτίθεται, το θύμα της Αγέλης, για να δημιουργηθεί αμφιβολία για την ηθική της συμπεριφορά είναι το γεγονός ότι τόλμησε να βγει, να πιει ποτά με τις φίλες της μετά τον βιασμό της, αντί να μείνει στο σπίτι της με τα παράθυρα κλειστά και βαρυπενθούσα», δήλωσε στο ραδιόφωνο η συγγραφέας Αλμουδένα Γκράντες.
«Ένα θύμα έχει το δικαίωμα να προσπαθήσει να ανασυντάξει τη ζωή του και κυρίως να προσποιηθεί ότι τίποτε δεν του έχει συμβεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο δικηγόρος του θύματος Κάρλος Μπακάικοα.
«Παρά τον αποτρόπαιο χαρακτήρα των γεγονότων, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που θέτουν σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία των γυναικών», σύμφωνα με την Λάουρα Νούνιο Γκόμεθ, διευθύντρια του Παρατηρητηρίου για την Ισότητα των Φύλων του Πανεπιστημίου Rey Juan Carlos της Μαδρίτης.
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες, η Διεθνής Αμνηστία στην Ισπανία καταγγέλλει την ύπαρξη προκαταλήψεων εκ μέρους των αρχών απέναντι στις γυναίκες θύματα, προκαταλήψεων που καταλήγουν «στην αμφισβήτηση των μαρτυρικών τους καταθέσεων».«Είναι πολύ δύσκολο να είσαι θύμα βιασμού και να είσαι υποχρεωμένη να περάσεις στη συνέχεια όλα αυτά, να κριθείς όχι μόνο από έναν δικαστή, αλλά και από την κοινωνία ολόκληρη», δηλώνει στο AFP η Μαρία Σιλβέστρε, κοινωνιολόγος του πανεπιστημίου Deusto de Bilbao. (πηγή:ΑΠΕ)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά