Δικαστήριο έκρινε ότι οι μετανάστες θα πρέπει να προσαρμόζονται στους νόμους των χωρών που τους φιλοξενούν. Νόμιμο το πρόστιμο σε Ινδό Σιχ που έφερε "ιερό" μαχαίρι 20 εκατοστών

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας με απόφασή του απαγόρευσε σε μετανάστη Ινδό Σιχ να φέρει δημοσίως το επονομαζόμενο «ιερό μαχαίρι» που προβλέπει η θρησκεία του. Ο Σιχισμός είναι μονοθεϊστική θρησκεία, η οποία ξεκίνησε τον 15ο αιώνα μ.Χ. στη βόρεια Ινδία, με επιρροές κυρίως από τον Ινδουισμό και το Ισλάμ.
Η απόφαση ιταλικού δικαστηρίου επισημαίνει ότι οι μετανάστες που επιλέγουν να ζήσουν στην Ιταλία, θα πρέπει να σέβονται τους ιταλικούς νόμους που απαγορεύουν την οπλοφορία ακόμα και αν πολλοί Σιχ θεωρούν τα μαχαίρια αυτά ιερά.
Το Δικαστήριο ναι μεν αναγνώρισε ότι η διαφορετικότητα στις πολυπολιτισμικές κοινωνίες είναι σημαντική, ωστόσο θεώρησε ότι η δημόσια ασφάλεια και προστασία από τα όπλα είναι υψίστης σπουδαιότητας και υπερισχύει του ατομικού δικαιώματος.
Ο συγκεκριμένος Ινδός Σιχ είχε ασκήσει έφεση κατά απόφασης που τον υποχρέωνε να πληρώσει 2.000 ευρώ πρόστιμο επειδή είχε συλληφθεί να φεύγει από το σπίτι του στο Goito, στη Βόρεια Ιταλία, οπλισμένος με ένα μαχαίρι 20 εκατοστών.
Ο Ινδός ισχυρίστηκε ότι το μαχαίρι, όπως και το σαρίκι (τουρμπάνι), ήταν σύμβολα της θρησκείας του και τα έφερε από θρησκευτική υποχρέωση.
Ωστόσο το Δικαστήριο της Ρώμης έκρινε ότι οι μετανάστες πρέπει να επιβεβαιώνουν ότι τα πιστεύω τους συμβαδίζουν νομικά με τις χώρες που τους φιλοξενούν. «Μπορεί η πολυπολιτισμική κοινωνία να είναι μια αναγκαιότητα, όμως η δημόσια ασφάλεια είναι αγαθό που χρήζει προστασίας» διαπίστωσε το δικαστήριο.
Οι Σιχ υποχρεούνται να φέρουν τα τελετουργικά μαχαίρια τους (kirpan) από το 17ο αιώνα και επιμένουν ότι δεν πρόκειται για όπλα. (bbc.com/legalnews24)

Σχόλια