Καταργήθηκε ο νόμος που άφηνε ατιμώρητους τους βιαστές αν παντρεύονταν το θύμα τους

Ο νόμος που προστάτευε τους βιαστές από κάθε τιμωρία, με την προϋπόθεση πως θα παντρεύονταν τα θύματά τους, καταργήθηκε στην Ιορδανία, ύστερα από χρόνια εκστρατειών από ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών και άλλων πολέμιων της συγκεκριμένης νομοθεσίας.
Όπως μεταδίδει το BBC, το υπουργικό συμβούλιο της Ιορδανίας ανακάλεσε το άρθρο 308, που επέτρεπε σε βιαστές να αποφεύγουν τη φυλάκιση εφόσον παντρεύονταν το θύμα τους κι ο γάμος κρατούσε τουλάχιστον τρία χρόνια. Οι υπέρμαχοι του συγκεκριμένου νόμου υποστήριζαν πως αυτός προστάτευε την τιμή και τη φήμη των θυμάτων.
Την περασμένη χρονιά έγινε μια τροποποίηση στο νόμο σύμφωνα με την οποία ένας βιαστής μπορούσε να παντρευτεί το θύμα του μόνο εάν αυτό ήταν ηλικίας 15 έως 18 ετών και η «επίθεση» θεωρούνταν «συναινετική», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το βρετανικό δίκτυο.
Τον περασμένο Φεβρουάριο, η βασιλική επιτροπή πρότεινε ο νόμος να καταργηθεί πλήρως.
Όπως έγραφαν οι Jordan Times, η ακτιβίστρια Lailla Naffa είχε κάνει λόγο για «ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα». Ο αγώνας ωστόσο για αντίστοιχες κινήσεις και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής έχει ακόμα πολύ δρόμο.
Την ώρα που η Ιορδανία καταργούσε το άρθρο 308, Λιβανέζοι ακτιβιστές κρεμούσαν νυφικά κατά μήκος τους φημισμένου παραλιακού μετώπου της Βηρυτού, διαδηλώνοντας ενάντια στην ίδια νομοθεσία που ακόμα ισχύει στη χώρα τους κι ελπίζοντας να καταργηθεί άμεσα. (newsbeast.gr)

Σχόλια

Στήρiξε το LegalNews24.gr