Εργαστήριο εγκληματολογίας - Διερεύνηση ανεξιχνίαστων εγκλημάτων

Εργαστήριο εγκληματολογίας - Διερεύνηση ανεξιχνίαστων εγκλημάτων του David Owen (μετάφραση: Δήμος Αυγερινός, εκδόσεις Κοχλίας). Το "Εργαστήριο Εγκληματολογίας" είναι ένα συναρπαστικό βιβλίο. Θέμα του έχει τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται από τις ιατροδικαστικές αρχές για την εξιχνίαση εγκλημάτων. Διασαφηνίζει κάθε ιατροδικαστικό θέμα και προβάλλει παραδείγματα από πασίγνωστες αλλά και άγνωστες υποθέσεις. Με εξαιρετική οργάνωση και δομή μάς ξεναγεί στον κόσμο της εγκληματολογίας και της ιατροδικαστικής, ξεκινώντας από τις πρώτες προσπάθειες που έγιναν σε αυτό τον τομέα. 
Από την πρώτη κιόλας υπόθεση, αυτή του Τζακ του Αντεροβγάλτη, μας επισημαίνει το πόσο χρήσιμη ήταν η μελέτη των στοιχείων της κάθε υπόθεσης, τις μικροβιολογικές και βαλλιστικές έρευνες που διενεργήθηκαν για να μας φέρουν πιο κοντά στον εκάστοτε εγκληματία, είτε αυτός χρησιμοποίησε δηλητήριο, όπλο, μαχαίρι ή τα γυμνά του χέρια για να κάνει το έγκλημα.
Σαράντα με πενήντα δολοφονίες γυναικών διέπραξε ο Τέντ Μπάντι από το 1969 μέχρι την εκτέλεση του το 1989. Αναγνωρίστηκε από το οδοντικό αποτύπωμα που βρέθηκε πάνω σε ένα από τα θύματά του.
Ισχυρό δηλητήριο, το θάλλιο, χρησιμοποιούσε η Κάρολ Γκριλς για να ξεπαστρέψει αργά τα θύματά της. Στη φυλακή πια απέκτησε το παρατσούκλι «Θεία Θάλη».
Το 1954 στη Νέα Ζηλανδία δύο κορίτσια, η Πολίν Πάρκερ και η Τζούλιετ Χιουμ σκότωσαν τη μητέρα της πρώτης και μόνο μετά από ιατροδικαστική έρευνα ανακαλύφτηκε το φρικτό έγκλημα.
Οι διαβόητοι «πωλητές πτωμάτων» Μπερκ και Χέιρ δολοφονούσαν ανθρώπους και πουλούσαν τα πτώματα στο Τμήμα Ανατομίας νοσοκομείων για την εξάσκηση των νεαρών γιατρών. Διάσημη με το όνομα «αλά Μπερκ» έμεινε η τακτική που σκότωναν.
Από τη δολοφονία του Κένεντι μέχρι την υπόθεση του θωρηκτού Αιόβα, από το «σημείο μηδέν» στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου μέχρι την υπόθεση Ραμίρεζ, η ιατροδικαστική και η αστυνομική έρευνα εξελίχτηκε, μεταλλάχτηκε και έγινε μια ολόκληρη επιστήμη.
Στο βιβλίο "Εργαστήριο Εγκληματολογίας" καταγράφονται οι σημαντικότερες λεπτομέρειες που συγκρότησαν την κατηγορία για τους εκάστοτε δολοφόνους, καθώς και οι εξελίξεις στη σύγχρονη ιατροδικαστική έρευνα. Ένας ζοφερός αλλά άκρως ενδιαφέρων κόσμος ανοίγεται και μας συγκλονίζει με τα στοιχεία που μας δίνει αλλά ακόμα περισσότερο με την ανθρώπινη φύση που επινοεί χίλιους τρόπους για να διαπράξει το έγκλημα και να το αποκρύψει. (biblionet.gr)

Σχόλια

Στήρiξε το LegalNews24.gr