Στο Νόμο Κατσέλη υπάγονται και τα δάνεια του ΟΕΚ σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο

Σύμφωνα με απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου (2/2017) μη εξυπηρετούμενα δάνεια του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) εμπίπτουν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου επιτρέπει
το «κούρεμα» των συγκεκριμένων δανείων, μειώνοντας το ύψος της δόσης που πρέπει να καταβάλλει ο δανειολήπτης, αλλά και τη διασφάλιση της πρώτης κατοικίας του οφειλέτη.
Στον Άρειο Πάγο προσέφυγε δανειολήπτης του ΟΕΚ με πλήρη εγγύηση και επιδότηση του επιτοκίου από το Δημόσιο. Ο δανειολήπτης ζητούσε από το ανώτατο δικαστήριο την αναίρεση δικαστικής απόφασης που απέρριπτε την αίτησή του για ρύθμιση οφειλών ύψους 77.703 ευρώ στον ΟΕΚ με το σκεπτικό ότι τα συγκεκριμένα δάνεια εξαιρούνται από τον νόμο Κατσέλη.
Το ανώτατο δικαστήριο υιοθέτησε τις εισηγήσεις της εισαγγελέως Ξένης Δημητρίου και του αρεοπαγίτη Γιώργου Αναστασάκου, οι οποίοι έκριναν πως τα «κόκκινα» δάνεια του ΟΕΚ μπορούν να υπαχθούν στον νόμο Κατσέλη. Ωστόσο, οι δύο ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί επισήμαναν ότι στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου δεν μπορούν να υπαχθούν τα προσωπικά δάνεια «εκτάκτων αναγκών» που χορήγησε ο οργανισμός σε εργαζόμενους, συνταξιούχους και υπαλλήλους του προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους σε περιπτώσεις γάμου, τοκετού, σοβαρής ασθένειας ή έκτακτης στεγαστικής ανάγκης. (kathimerini.gr)

Σχόλια