Αποζημίωση 600 χιλιάδες ευρώ για το θάνατο πυροσβέστη (ΣτΕ)

To ποσό των 600.000 ευρώ υποχρεούται να καταβάλει το Δημόσιο στην οικογένεια πυροσβέστη που έχασε τη ζωή του σε ηλικία 46 ετών εν ώρα υπηρεσίας. Το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου που έκρινε ότι ο θάνατος του
επιπυραγού οφειλόταν σε παράνομη παράλειψη των αστυνομικών οργάνων.
Ειδικότερα, στο νομό Ηλείας τον Αύγουστο του 2005 εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε παλαιά ακατοίκητη διώροφη κατοικία, η οποία από το 1993 είχε χαρακτηριστεί από την Πολεοδομία (μετά από σχετική αυτοψία) επικίνδυνα ετοιμόρροπη και είχε εκδοθεί πρωτόκολλο κατεδάφισης το οποίο είχε διαβαστεί στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα.
Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης και ενώ ο άτυχος επιπυραγός ήταν σε απόσταση 3,5 μέτρων από την φλεγόμενη κατοικία, αποκολλήθηκε η μαρκίζα του κτηρίου και ένα κομμάτι της περίπου ενός μέτρου έπεσε πάνω στο κράνος του κεφαλιού του. Ο επιπυραγός μεταφέρθηκε σε κρατικό νοσοκομείο όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του, λόγω κακώσεων στο κεφάλι.
Κατόπιν αυτού, η σύζυγος του ηλικίας 43 ετών, τα δυο ανήλικα παιδιά του ηλικίας 13 και 5 ετών, ο πατέρας του και τα δύο αδέλφια του προσέφυγαν στα Διοικητικά Δικαστήρια διεκδικώντας αποζημίωση για την ηθική βλάβη λόγω της ψυχικής οδύνης που υπέστησαν.
Το Διοικητικό Εφετείο έκρινε πράγματι ότι ο θάνατος του επιπυραγού οφειλόταν σε παράνομη παράλειψη των αστυνομικών οργάνων, τα οποία ήταν αποκλειστικά αρμόδια όχι για την κατεδάφιση της κατοικίας, αλλά επειδή έπρεπε από το έτος 1993 να είχαν μεριμνήσει για την εκτέλεση του πρωτοκόλλου κατεδάφισης που είχε εκδοθεί και είχε επιδοθεί στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα. Στη συνέχεια το Δημόσιο άσκησε αναίρεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου, η οποία όμως απορρίφθηκε. (newsbomb.gr)

Σχόλια